Els integrants de Cultura 4.0 a les escales del Parlament.
ERC demana un IVA del 4% per a la cultura.
Barcelona

ERC reclama un IVA superreduït del 4% per a tots els productes culturals

En el marc de la campanya Cultura 4.0 d'ERC s'ha presentat la iniciativa de modificació de la llei espanyola sobre l'IVA perquè tots els productes culturals sense distinció puguin tenir un IVA superreduït del 4%. ERC vol que el Parlament porti al Congrés de Diputats una proposició de llei per reduir-lo.

RedaccióActualitzat
La portaveu del Grup Parlamentari d'ERC, Marta Rovira, el president de Catalunya Sí i portaveu al Congrés, Alfred Bosch, acompanyats pel músic i membre de Catalunya Sí Gerard Quintana, diputats i diputades al Parlament i altres integrants de Catalunya Sí han presentat la proposta registrada al Parlament per ERC per instar el Congrés a reformar la llei de l'impost sobre el valor afegit (IVA) perquè tots els productes culturals tinguin un gravamen superreduït del 4% i no del 21%, el més alt dels 17 països de l'euro.

L'argument de recaptar més amb la pujada de l'impost, diuen, cau per terra. S'ha acabat recaptant menys, asseguren, per la caiguda del consum cultural, que arriba al 30% en el teatre.

Marta Rovira ha definit la cultura com la quarta pota de l'estat del benestar juntament amb els serveis socials, la salut, i l'educació. Rovira assegura que "sense un accés universal a la cultura i el coneixement en igualtat d'oportunitats no podrem tenir una societat lliure i justa". La iniciativa presentada avui s'emmarca dins de la campanya engegada per ERC sota el lema Cultura 4.0, que consta de quatre punts: IVA superreduït per a tots els productes culturals, la cultura com a quart pilar de l'estat del benestar, la cultura com a motor econòmic i l'accés universal a la cultura.

La portaveu parlamentària d'ERC ha destacat que "amb el pas del 8% d'IVA aplicat a productes culturals al 21% s'ha encarit en un percentatge del 162% el preu real d'aquests productes culturals, i això n'ha fet baixar el consum en la població, la qual cosa ha fet que l'excusa d'assolir una recaptació més gran, l'excusa econòmica, caigui pel seu propi pes, alhora que s'han destruït llocs de treball i indústria cultural, que també és motor econòmic del país".

El portaveu d'ERC-Catalunya Sí al Congrés de Diputats, Alfred Bosch, ha destacat que "aquest augment de l'IVA ha fet inviables en molts casos les activitats culturals" i que "ERC defensarà a Madrid la reforma d'una llei que és evident que és injusta".

Gerard Quintana ha felicitat la iniciativa i assegura que "som el que consumim també a nivell cultural" i que "sentir que la cultura pugui ser accessòria ens faria més pobres". Quintana ha recordat que en altres països europeus on s'havia aplicat aquesta mesura ja han fet marxa enrere i espera que el govern del PP faci el mateix, perquè "l'argument econòmic no té cap sentit i sabria greu que amb la seva actitud es declarés obertament enemic de la cultura com tot sembla indicar fins al moment".

El filòsof Jordi Porta, l'actriu Txe Arana, l'escriptora Maria Mercè Roca, l'actor Quim Masferrer, l'editor Josep Maria Vall, el director de cinema Romà Guardiet i els músics Joan i Lluís Fortuny també han assistit a la presentació de la campanya.
Anar al contingut