Madrid

ERC i ICV-EUiA acusen Zapatero d'haver girat cap a la dreta

ERC considera que el PSOE ha fet un gir cap a la dreta que suposa "recentralitzar l'Estat aprofitant-se de la debilitat financera de les comunitats autònomes i el superàvit". En el debat d'investidura, el portaveu republicà al Congrés, Joan Ridao, ha instat els socialistes a jugar el partit d'aquesta legislatura "per les bandes" i no només "pel centre del camp". Zapatero li ha contestat sense concrecions i ha ofert col·laboració a ERC tot i considerar injustes les crítiques per la seva gestió en l'última legislatura. Des d'IU han reclamat una reforma de la llei electoral i ICV-EUiA ha exigit un calendari de desplegament de l'Estatut i més compromís amb les polítiques socials i ecologistes.

Actualitzat
Joan Ridao ha començat la intervenció en català i ha expressat el desig que aquesta sigui la legislatura en què els diputats es puguin expressar en les llengües cooficials respectives. El portaveu republicà ha dit que el PSOE "pot comptar amb Esquerra per parlar de tot", encara que ara mateix no li atorguen confiança perquè hi ha hagut un "bienni negre" marcat per la disminució de l'autogovern i el desànim entre els catalans.

Ridao s'ha preguntat "on és l'Espanya federal que propugnava Zapatero ara fa escassament quatre anys" i li ha exigit que sigui "lleial a Catalunya i compleixi l'Estatut". Per això ha demanat quin mètode es farà servir per calcular les balances fiscals, si servirà per negociar el model de finançament -Zapatero ja havia dit que no- i quan traspassarà Rodalies. També ha avisat que no s'ha de cedir "ni una gota més de l'Ebre" per resoldre el problema de la sequera.

El candidat a la presidència ha replicat que Rodalies es traspassarà "quan la Generalitat hi doni el vistiplau", i ha admès problemes a Rodalies però també "cal reconèixer que s'hi han fet inversions".

Zapatero s'ha mostrat dur amb les crítiques per l'Estatut, que "representa més autogovern, es miri per on es miri". Segons ha dit, el fet que tant el PP com ERC critiquin el model d'Estat del PSOE demostra que el seu és un "projecte d'equilibri". També ha afirmat que el suposat gir a la dreta "està bé per a un míting" però queda desmentit per l'acció de govern i ha descartat que el suport dels catalans al PSC sigui fruit del vot de la por, sinó que l'ha atribuït a la gent que creu en el projecte socialista.

Arran de les crítiques de Ridao per la política de benestar social "populista i de xecs", Zapatero ha advertit que el PSOE "no admet cap lliçó" sobre progressisme.

ICV-EUiA comparteix les crítiques

El diputat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha llançat crítiques a Zapatero en el mateix sentit que ERC. Ha lamentat que la crisi econòmica l'hagin de pagar els més dèbils i s'aposti "pel xec de 400 euros en comptes de doblar les pensions mínimes o crear més places públiques de llars d'infants". Herrera ha exigit un calendari del desplegament de l'Estatut i la publicació de les balances fiscals i ha advertit que molts catalans tenen un sentiment de desànim per l'actual etapa d"anar tirant" amb l'estat de les autonomies.

Herrera ha proposat al PSOE que "camini per l'esquerra i l'ecologisme" i que, per afrontar la sequera, escolti "totes les propostes" de la Generalitat i opti per la que sigui viable, desmuntable i amb menys impacte mediambiental. També ha reclamat més inversió a Rodalies.

Zapatero ha replicat que hi ha un diàleg continu amb el govern català, que està en condicions de garantir "amb seguretat el subministrament d'aigua a Barcelona" i de "posar damunt la taula" una solució. Ha defensat la voluntat de l'executiu d'avançar en les polítiques mediambientals i ha afegit que propostes com la devolució dels 400 euros són també "per als treballadors".

Abans, i en resposta a la petició del diputat d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, Zapatero s'ha compromès a estudiar una reforma de la llei electoral. L'actual perjudica partits com IU, que té només un diputat tot i ser la tercera força en nombre de vots al conjunt de l'Estat.

La sessió al Congrés l'ofereix el 3cat24 minut a minut. Aquest dimarts, ha intervingut el candidat Zapatero i els grups parlamentaris, de major a menor. Aquests discursos són d'un màxim de 30 minuts, amb dret de rèplica de 10 minuts, i Zapatero pot intervenir sempre que ho consideri necessari, tal com explica el lloc web del Congrés dels Diputats.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut