Madrid

ERC i ICV critiquen la visió obsoleta i centralista del rei sobre la Constitució

El discurs de Nadal del rei Joan Carles és tan tradicional com les reaccions que suscita l'endemà. Els grans partits polítics de l'Estat ja hi han dit la seva i tant el PSOE com el PP estan plenament d'acord amb les paraules del monarca que demanen als ciutadans que estirin del carro per superar la crisi econòmica. A Esquerra Unida, en canvi, creuen que el discurs del rei se situa fora dels problemes reals de la majoria de la població. No hi ha hagut tanta unanimitat a l'hora de fer balanç dels 30 anys de Constitució. A Catalunya, ERC i ICV han criticat la poca sensibilitat del monarca per la diversitat de l'Estat, mentre que el PNB ha lamentat que no s'hagi respectat un model territorial més plural.

Actualitzat
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat que "es troba a faltar una reflexió crítica sobre la Constitució" al discurs de Nadal del rei i ha afegit que, després de 30 anys, la Carta Magna s'ha quedat "obsoleta". També ha lamentat que la Constitució "limiti l'existència de països com Catalunya".

Puigcercós ha declarat que "sovint s'esgrimeix la Constitució per part dels grans partits nacionals com a instrument per frenar les aspiracions nacionals de Catalunya, Galícia o Euskadi".

ICV també ha lamentat, per boca de la portaveu Laia Ortiz, la visió "optimista i estàtica" que va donar el rei sobre la Constitució, que considera que s'ha de reformar. Ortiz ha criticat també "l'excés de patriotisme espanyol" en detriment de la resta de realitats nacionals. "El rei continua defensant una Constitució que ha quedat obsoleta i que no recull els nous valors i els nous canvis de la societat espanyola 30 anys després", ha dit la portaveu d'ICV.

El portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, també ha manifestat la seva "rotunda discrepància" amb la valoració feta pel rei sobre la Constitució, i ha denunciat que "és evident" que la Carta Magna "no ha estat gestionada durant els últims 30 anys de manera favorable a la integració de l'enorme diversitat territorial que té l'Estat".

Segons Erkoreka, el missatge del PNB "és el mateix de sempre: la Constitució de 1978 no es va construir sobre la concòrdia i el consens, no com a mínim en el que es refereix al País Basc i especialment pel que fa a la posició que va adoptar el PNB".

PSOE i PP comparteixen la consigna d'unitat contra la crisi i el terrorisme

El PSOE valora com a oportú i coherent el discurs de Nadal del rei Joan Carles que la nit de Nadal reclamava unitat davant la greu crisi econòmica tant dels agents, els partits polítics i els mateixos ciutadans, a qui els demanava estirar del carro. Els socialistes diuen que és un missatge important centrat en els principals problemes de la nostra societat.

El PP comparteix del tot el missatge de Nadal del rei Joan Carles, que a banda de la unitat contra la crisi econòmica també en demanava contra el terrorisme. El secretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, ha dit a València que hi coincideixen en un "101 per cent".

En canvi, Esquerra Unida ha dit que el missatge del monarca se situa fora del món i dels problemes reals de la majoria dels ciutadans. El coordinador general d'aquesta formació, Cayo Lara, ha lamentat a través d'un comunicat que el rei no anomenés ni les causes ni els responsables de la situació de la crisi econòmica, que provoca un drama, segons diu, a més de tres milions d'aturats.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut