Madrid

ERC i Cs es disputarien la victòria de les eleccions del 21D a Catalunya, segons el CIS

La suma d'escons de les forces independentistes fregaria la majoria absoluta

RedaccióActualitzat

Esquerra i Ciutadans es disputarien la victòria de les eleccions del 21D a Catalunya, segons l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques. El sondeig recull un empat tècnic entre ERC (32 escons) i Ciutadans (31-32). En percentatge, però, Ciutadans supera en dos punts els republicans.

Els seguirien Junts per Catalunya, amb 25-26 escons, i en quarta posició el PSC, amb 21. Els comuns i la CUP empatarien amb 9 diputats, tot i que els comuns superen la CUP en percentatge de vots. El PPC, finalment, quedaria com a última força amb 7.

Les candidatures independentistes: Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP sumarien 67 escons i, per tant, es quedarien a només un diputat de la majoria absoluta. Ciutadans, el PSC i el PP, en sumarien 60. La clau quedaria, per tant, en mans dels 9 diputats d'En Comú Podem.

 

Gairebé un 91% dels consultats responen que aniran a votar i un 71% assegura tenir el vot decidit. Al marge de les opcions de vot de cadascú, el 47% dels enquestats creuen que Esquerra Republicana guanyarà els comicis.

Són unes estimacions de vot prèvies a les decisions de mantenir a la presó Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart i, per tant, no recullen les reaccions que se'n puguin derivar.  

Junqueras, el més ben valorat

El líder més ben valorat és Oriol Junqueras, amb una nota de 5,12, seguit de Xavier Domènech, amb un 4,79, Carles Puigdemont, 4,76, i Miquel Iceta, amb un 4,30. Carles Riera té un 3,92. A la cua hi ha Inés Arrimadas, amb un 2,99, i Xavier García Albiol, amb un 1,83.

En canvi, Puigdemont és el candidat preferit per ser el nou president de la Generalitat, amb un 28,1 per cent; Miquel Iceta el segueix amb un 15,8, seguit de ben a prop per Oriol Junqueras, amb un 15,6. Inés Arrimadas és la quarta, amb un 14,6; Xavier Domènech té un 6,2; Xavier García Albiol, un 2,6, i tanca la llista Carles Riera, amb un 1,5.

 

Atur o política, problemes principals

Quan s'ha de triar entre un llistat de respostes que es proposen, el primer problema, amb diferència, és l'atur, amb un percentatge del 27,6%, seguit de la declaració d'independència, amb un 14,6; la falta de diàleg Catalunya-Espanya, amb un 12,2, i la manca d'autogovern, amb un 11%.

Si es fa la pregunta oberta, sense respostes a triar, la independència, la falta de diàleg i d'autogovern i l'aplicació de l'article 155 ocupen els primers llocs de la llista. L'atur cau al número 6.  

ARXIVAT A:
Eleccions 21D
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut