Barcelona

ERC estudiarà l'oferta de Mas de formar un govern amb Carod de conseller primer però manté oberta l'opció del tripartit

La trobada entre Artur Mas i Josep-Lluís Carod-Rovira per analitzar els resultats de les eleccions de dimecres ja s'ha acabat. No hi ha hagut declaracions oficials però fonts de CiU han assegurat que el líder d'Esquerra no ha tancat les portes a un possible pacte entre les dues formacions. Artur Mas ha ofert a Carod plena representació en el govern i el càrrec de conseller en cap. Tot i això, el líder republicà ha comunicat a Mas que està negociant amb els seus exsocis de govern per reeditar el tripartit i que aquesta seria la seva prioritat. La posició d'ERC és un baló d'oxigen per a la federació nacionalista, després que ahir Montilla va rebutjar l'anomenada sociovergència.

Actualitzat
Convergència i Unió ha sortit amb una mica més d'esperança de la segona trobada de la ronda de contactes per formar govern iniciada després de guanyar les eleccions autonòmiques. Es tractava de la trobada entre el president de CiU i candidat d'aquesta formació a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'Esquerra Republicana, Josep-Lluís Carod-Rovira. Una cita de la qual es desconeix on ha tingut lloc però se sap que ha durat una hora i mitja i que, segons CiU, ha transcorregut enmig d'un bon clima, especialment en contraposició amb la posició de rebuig a les propostes de Mas mostrada aquest divendres pel candidat socialista, José Montilla.

El president de CiU ha ofert al president d'ERC formar un govern de coalició nacionalista proporcional entre CiU i ERC en el qual la formació republicana tindria plena representació i el líder republicà estaria en una "primera línia" com a conseller primer. Mas ha invitat Carod a "reconsiderar" l'aposta per un nou govern tripartit amb ICV-EUiA i el PSC, inicialment reticent a assumir l'entrada del president d'ERC en un nou executiu d'esquerres.

Sempre segons fonts de la federació nacionalista, Esquerra s'ha mostrat disposada a escoltar les propostes d'Artur Mas tot i que ha expressat clarament que ja havia iniciat els contactes amb José Montilla i Joan Saura per reeditar el tripartit. Els dos dirigents s'han emplaçat a seguir estudiant les propostes plantejades i a mantenir nous contactes pròximament.

La proposta de Mas no ha semblat malament a Esquerra, on defineixen la trobada de "constructiva". La cúpula del partit s'ha trobat després de la reunió a la seva seu i uns minuts després han fet públic un comunicat. Esquerra deixa clar que encara manté les portes obertes a possibles pactes de govern i estudia tant la proposta dels socialistes com la dels convergents. Això sí, demanen més temps per decidir i reconeixen que, ara mateix, tenen reunions paral·leles tant amb els uns com amb els altres.

La reunió de Mas amb Carod estava prevista inicialment per dilluns però finalment es va decidir avançar-la després que aquest divendres s'acceleressin els contactes entre els líders de PSC, ERC i ICV-EUiA per preparar les bases d'un nou tripartit i que el primer secretari del PSC, José Montilla, en la seva trobada amb el president de CiU, "donés carbassa" a un possible pacte sociovergent entre socialistes i la federació nacionalista.

Els contactes entre el tripartit es van iniciar dijous amb una trobada entre Montilla i el líder d'ICV, Joan Saura, i van prosseguir ahir amb reunions bilaterals de Carod amb Saura, Montilla i Pasqual Maragall.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut