Reus

ERC estaria disposada a fer Mas president de la Generalitat si es compromet a convocar un referèndum d'autodeterminació

ERC estaria disposada a donar el govern de la Generalitat a CiU, si Artur Mas es comprometés a convocar un referèndum per l'autodeterminació de Catalunya. L'endemà del consell nacional dels republicans, el vicesecretari d'ERC, Xavier Vendrell, ha fet aquestes declaracions, i ho ha justificat per l'actitud del PSOE a l'hora de tirar endavant l'Estatut. El president dels republicans i vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, no ha volgut fer declaracions sobre les paraules de Vendrell i diu que serà l'executiva d'ERC qui es pronunciarà aquest dilluns.

Actualitzat

El vicesecretari general d'ERC, Xavier Vendrell, ha afirmat que els republicans estarien disposats, fins i tot, a donar la presidència de la Generalitat a CiU si el cap de l'oposició, Artur Mas, es comprometés a convocar un referèndum per l'autodeterminació de Catalunya.

Vendrell ha concretat que ho podrien fer en aquesta legislatura, si els socialistes no s'avinguessin a fer la consulta als ciutadans.

El republicà ha justificat aquest posicionament per les retallades contra l'Estatut, que preveuen que vagin en augment i que, ha assegurat, no pensen tolerar. Per Vendrell, ja no hi ha res a negociar amb Espanya.

Vendrell ha apuntat que "si ERC tingués majoria absoluta al govern", la seva reacció davant d'una sentència del Tribunal Constitucional que revoqués o retallés significativament l'Estatut seria "cridar els catalans a les urnes perquè decideixin si volen continuar formant part de l'estat espanyol", una convocatòria contrària a la legalitat espanyola, però que plantegen fer "acollint-nos a la jurisprudència europea i internacional, que reconeix el dret d'autodeterminació".

"ERC anirà tan lluny com vulguin els altres partits i com vulgui el país", ha afirmat, i ha assegurat que el seu partit acataria qualsevol resultat d'aquest referèndum, tot i que fos negatiu, però amb el convenciment, que ja va expressar Carod, que "si el TC rebutgés l'Estatut, al país no li quedaria altre remei que plantejar-se iniciar un procés sobiranista". "Aquest país ha de reaccionar i fer un cop de puny sobre la taula", ha afegit.

Contradiccions partit-govern

Pel que fa a l'actual situació d'ERC en el govern d'entesa, Vendrell ha reconegut que la dicotomia partit-govern, que causa en algunes ocasions una contradicció en els discursos, "té un cost alt", atès que "hi ha moments en els quals costa explicar i que la gent entengui el que estàs fent". Tot i això, s'ha mostrat convençut que la via adequada en aquest moment és distingir clarament els dos discursos, atès que els dos líders màxims del partit formen part del govern.

"Això no vol dir que -Carod i Puigcercós- hagin d'estar callats", però per marcar la posició d'ERC "ho han de fer en àmbits en els quals quedi molt clar que estan parlant com a partit", ja que "genera problemes fer declaracions on no toquen, igual que en genera el fet que no les facin" i deixin de marcar perfil propi. "Som conscients que és complicat i estem disposats a intentar gestionar-ho tan bé com es pugui", ha afirmat.

Vendrell ha manifestat la seva convicció que al camí cap a la independència, que és l'objectiu final d'ERC, "haurem de fer tots els papers de l"auca'", i ha apuntat que "en aquests moments", la direcció del partit creu "sincerament que el millor lloc per fer avançar el projecte i anar construint estructures d'estat és el govern" de la Generalitat.

Les declaracions de Xavier Vendrell es produeixen l'endemà del consell nacional dels republicans, que, entre altres coses, va dictaminar el final de les vies autonomista i federalista.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut