Barcelona

La CUP obre la porta a investir un candidat que no sigui Puigdemont

ERC descarta un pacte imminent sobre la investidura i assegura que prioritzen aconseguir un acord "ampli i positiu" per damunt de la data

RedaccióActualitzat

Enmig de les negociacions per la investidura, la CUP ha canviat el guió i, per primera vegada, s'obre a investir un altre candidat que no sigui Puigdemont. Núria Gibert, portaveu del secretariat nacional de la CUP, ho ha dit a La Xarxa:

"Que no s'acaba el món en una sola persona. És de sentit comú. Si no pot ser Carles Puigdemont en l'efectivitat que hauria de ser, pensem alternatives."

Carles Riera ha defensat una "solució ràpida" i que es prenguin decisions "sòlides" i "ràpides" per desencallar les negociacions:

"Tota la gent que va quedar desolada el dimarts quan es va anul·lar el ple vol una alternativa i una solució ràpida que impliqui república ja. Nosaltres estem treballant en aquesta línia i el que intentarem és que del que depèn de la CUP, les decisions siguin sòlides i ràpides."

Negociacions encallades

El que és clar ara mateix és que les negociacions continuen obertes i encallades en com fer possible una presidència legítima de Carles Puigdemont. A sobre la taula hi ha diverses propostes que combinen sempre un doble govern, un aquí i un a Brussel·les. Una passaria per fer una investidura de Puigdemont a Brussel·les en què l'Assemblea d'Electes hi podria tenir un paper clau.

Una altra passaria per reformar la llei de la presidència amb l'objectiu d'esquivar el Tribunal Constitucional, que no permet investir un candidat que no sigui a l'hemicicle. Una reforma que permetria investir-lo a distància i també s'estudia si permetria poder dotar de poder executiu el govern a Brussel·les. Aquesta opció implicaria tirar-la endavant per lectura única al Parlament, segons ha explicat Elsa Artadi, i seria molt complicada segons els republicans perquè pugui ser viable i efectiva.

ERC descarta un pacte imminent

Després que Elsa Artadi, de Junts per Catalunya, ha assegurat a TV3 que en les properes hores es podria tancar l'acord per a la investidura de Carles Puigdemont, Esquerra ha desmentit que sigui imminent i la CUP ha parlat, per primer cop, de la possibilitat d'investir un candidat alternatiu a Carles Puigdemont.

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha descartat que entre aquest dimecres i dijous es tanqui l'acord per a la investidura i ha deixat clar que els republicans prioritzen aconseguir un acord "ampli i positiu" per damunt de la data.

"No prioritzem la data. Pensem que demà no serà, que potser serà una mica més endavant, però segur que això ens permet tenir un acord més ampli, millor i que ens satisfaci a tots."

El portaveu republicà ha deixat clar que les forces independentistes estan "treballant incansablement" per tenir com més aviat millor un acord:

"Tenir com més aviat millor un acord que legitimi una investidura de Puigdemont i permeti, a més, tenir de manera immediata un govern efectiu que permeti acabar amb l'article 155 i al mateix temps fer polítiques republicanes."

Sobre la proposta de JxCat de reformar la Llei de la Presidència de la Generalitat per permetre una investidura a distància de Puigdemont, Sabrià ha considerat "positiu" que "hi hagi sobre la taula propostes diferents".

"Ens sembla positiu que hi hagi sobre la taula propostes i, per tant, això ens sembla un avenç molt important; les estudiarem una per una i segur que trobarem la millor possible."

 

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Eleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut