Roger Torrent s'ha reunit aquest divendres amb els representants d'ERC i de Junts per Catalunya
Roger Torrent s'ha reunit aquest divendres amb els representants d'ERC i de Junts per Catalunya
Barcelona

ERC confirma a Torrent que donarà suport a la candidatura de Puigdemont

Romeva no ha aclarit si el suport es mantindrà en el cas d'una investidura a distància, mentre Artadi i Pujol, de JxCat, han reclamat que es garanteixi la immunitat de tots els diputats

RedaccióActualitzat

Segona i última jornada de contactes del nou president del Parlament per explorar les possibilitats d'investir un president de la Generalitat. Poc després de les 11 del matí, Roger Torrent ha rebut Marta Rovira i Raül Romeva com a representants d'Esquerra Republicana de Catalunya, ERC.

 

A la sortida Romeva ha explicat en roda de premsa que han comunicat oficialment al president del Parlament que donaran suport a la candidatura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat:

"Li hem fet saber que, com Esquerra Republicana, nosaltres no presentem un candidat propi, sinó que el que farem serà donar suport al candidat que, en l'àmbit republicà, ha tingut més suport, que és el candidat que ha presentat Junts per Catalunya, i que entenem que té tota la nostra confiança per presentar-se al debat d'investidura."

Romeva, però, i malgrat la insistència dels periodistes, no ha aclarit si aquest suport contempla la possibilitat que la investidura sigui a distància:

"No hem parlat de la modalitat, nosaltres donarem suport al candidat que ha sortit majoritàriament escollit a través de la llista de Junts per Catalunya."

"No hem parlat d'això amb el president Torrent."

 

Romeva ha anunciat que els dos diputats escollits en les llistes d'ERC que són a Brussel·les, Meritxell Serret i Toni Comín, han demanat la delegació del vot de cara a la investidura.

Reunió amb Junts per Catalunya

Després d'aquesta reunió, poc després de les 12 del migdia, Torrent ha sortit a rebre Elsa Artadi i Eduard Pujol, de Junts per Catalunya:

 

Després de la reunió amb Torrent, Artadi i Pujol han dit que li han explicat la seva intenció que Carles Puigdemont torni a ser investit com a president de la Generalitat abans que s'acabi el mes.

Els representants de Junts per Catalunya també han reclamat a Torrent que el Parlament defensi els drets de tots el diputats perquè els puguin exercir en peu d'igualtat i que no hi hagi "diputats de primera i diputats de segona".

Pel que fa a la possibilitat d'una investidura a distància de Puigdemont per evitar ser detingut, Artadi i Pujol han fet servir arguments similars als de Raül Romeva poca estona abans:

"Sobre aquest supòsit volem insistir que estem parlant del debat d'investidura de Carles Puigdemont per tornar a rebre la confiança de la cambra. Als debats nominalistes sobre aquestes terminologies que sovint es fan servir en els parlaments digitals, o en paper o hertzians, no ens hi referirem."

 

Tots els instruments

De tota manera, han admès que estan "explorant tots els instruments" possibles d'acord amb el reglament del Parlament, però que decidiran el format de la investidura quan aquesta siguin més a prop.

Tots dos han exigit que es garanteixi la immunitat parlamentària "de tots els 135 diputats":

"La immunitat parlamentària no és un caprici, no és un nou agafador legal, sinó que és una circumstància molt seriosa. Voldria remarcar la importància que té, perquè és una figura que el que busca és protegir la voluntat popular, perquè vol protegir els drets polítics de tots els representants dels ciutadans."

 

L'última trobada ha estat poc després de la una del migdia, amb Inés Arrimadas, de Ciutadans:

 


Dijous va parlar amb PSC, PP, CUP i comuns

Aquest dijous, en la primera ronda, el president de la cambra catalana va copsar l'opinió dels comuns, del PSC, el PP i la CUP. Tots s'oposen a la investidura de Carles Puigdemont, tret de la CUP. Carles Riera li reconeix la legitimitat, però li reclama un programa polític que materialitzi la República.

Des del Partit Popular, Xavier García Albiol va traslladar a Torrent que investir Puigdemont és continuar el conflicte. A Albiol li hauria agradat votar un candidat constitucionalista. Per això va carregar fort contra Ciutadans, a qui acusa de tenir la mirada posada en les pròximes eleccions a Espanya i de no haver volgut cedir un diputat als populars per fer grup parlamentari.

En la reunió amb els comuns, Xavier Domènech va reiterar que no donaran suport a cap candidat de Junts per Catalunya. I menys a la investidura a distància de Puigdemont. El mateix va dir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que també va expressar el seu rebuig a delegar el vot dels cinc diputats que són a Brussel·les de cara a la sessió d'investidura.

Precisament, Junts per Catalunya ha presentat la petició per delegar el vot de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig. De moment, ERC encara no ha demanat la delegació dels vots dels altres dos membres de l'executiu que són a Brussel·les, els republicans Toni Comín i Meritxell Serret. El més probable, segons fonts del partit que cita l'ACN, és que aquests pròxims dies també la demanin, i la nova mesa del Parlament decidirà si ho accepta.

Mentrestrant, aquest divendres al vespre hi haurà un ple extraordinari a Sarrià de Ter, on Torrent deixarà l'alcaldia.

ARXIVAT A:
Article 155Eleccions 21DCsERCJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut