Barcelona

ERC busca una alternativa al "sí", el "no" i l'abstenció en el referèndum de l'Estatut i podria promoure el vot en blanc

El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés ha explicat que la seva formació votarà "no" al projecte d'Estatut al Senat. A més, Joan Puigcercós ha apuntat que ERC promourà amb tota probabilitat el vot en blanc al referèndum que s'ha de celebrar a Catalunya per evitar que el "no" o l'abstenció beneficiïn el PP. El portaveu republicà ha qualificat aquest posicionament de "tercera via", allunyada tant del "sí" -que promouen PSC, CiU i ICV- com del "no" del PP. Puigcercós ha acusat els populars d'"instrumentalitzar" la consulta per anar en contra de Catalunya.

Actualitzat
"En el referèndum descartem pràcticament el 'sí', perquè el PSOE no vol esmenar el text aprovat al Congrés", ha dit Puigcercós, que ha afegit que ERC tampoc vol el vot en contra, "perquè afavoreix el PP", ni l'abstenció, "perquè ens interessa la màxima participació". "Queden altres opcions que passarien per un vot crític, una tercera via que aglutini el vot sobiranista, independentista, i que no caigui en el 'sí' i el 'no'", ha dit el dirigent d'ERC en referència a la possibilitat de votar en blanc. Segons una sentència del Tribunal Constitucional de 1993, els vots en blanc són considerats vàlids perquè "suposen una legítima opció política de participació en el procés electoral", de tal manera que no se sumarien a l'abstenció. ERC definirà en els pròxims quinze dies la seva postura sobre el referèndum en els seus diferents òrgans: executiva nacional, consell nacional i asemblees territorials de militants. El que ja està clar, segons les declaracions de Puigcercós, és que ERC votarà "no" a l'actual redactat de l'Estatut al Senat. El portaveu republicà al Congrés, però, ha dit que el seu partit no contribuirà al bloqueig del text que vol el PP per endarrerir el procés de referèndum, "que volem que se celebri al juny". Finalment, Puigcercós ha descartat un avançament de les eleccions a Catalunya després del referèndum i ha apostat per esgotar la legislatura fins a la tardor del 2007. "Cal separar l'Estatut de l'acció de govern i té lògica que s'esgoti la legislatura", ha remarcat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut