ERC aprova una resolució contra el regnat "imposat" de Felip VI perquè "reforça l'intent de torpedinar" el procés

Els republicans es veuen avalats pels resultats de les europees i aposten per construir la República Catalana

ACNActualitzat

El Consell Nacional d'ERC ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució sobre la "imposició" de Felip VI a la corona i en defensa del 9-N i la república catalana. El text entén que el relleu monàrquic "per la via ràpida" vol frenar "el desprestigi" d'una institució "caduca, retrògrada, prescindible i irresponsable constitucionalment" i "alhora reforçar l'intent de torpedinar el procés democràtic d'autodeterminació de Catalunya", amb la vista posada en el 9N. Els republicans, que demanen decidir el model de cap d'estat en referèndum, insten el futur monarca a respectar el dret a decidir i "acceptar" el resultat de les urnes, que "duran a la victòria", ha afegit el president d'ERC, Oriol Junqueras

"L'abdicació del rei Joan Carles I és una reacció de l'Estat davant la crisi que pateix el sistema institucional espanyol. La imposició del regnat de Felip VI pretén contrarestar el creixent desprestigi de la monarquia i, alhora, reforçar l'intent de torpedinar el procés democràtic d'autodeterminació de Catalunya, que té com a fita fonamental la consulta del 9-N". Així comença la proposta de resolució sobre la "imposició" de Felip VI a la Corona espanyola després de la renúncia al tron de l'actual monarca, un text que també defensa la república catalana i la votació del 9-N. S'ha aprovat per unanimitat al Consell Nacional que els republicans han celebrat aquest dissabte a la seu nacional del partit, el primer després de les eleccions europees del 25 de maig .

Consideren que el relleu de Joan Carles de Borbó per Felip es fa per "la via ràpida, com a fet consumat i sense cap aval" per part dels ciutadans. En aquest sentit, reneguen de la "segona transició" espanyola, que creuen que està "condemnada al fracàs en xocar frontalment amb el procés català cap a la independència". 

Per tot plegat, els republicans, en aprovar la resolució, han "rebutjat" la transició al cap d'estat ja que és "una fórmula que busca la pervivència d'una institució monàrquica caduca, retrògrada, prescindible i irresponsable constitucionalment". 

Amb la vista posada en la consulta del 9 de novembre i en la independència, els republicans demanen a les institucions de l'Estat i al futur rei que "respectin" la democràcia i el dret del poble català a decidir el futur polític, i que en cap cas ho intenti "impedir". De fet, l'insten a "respectar" la consulta i "acceptar i actuar" de forma conseqüent amb els resultats que se'n derivin. Si surt el 'sí' a les urnes, ERC demana que comenci a construir-se un nou estat en forma de república catalana. 

Valoració del 25-M: entre la preocupació i l'esperança

En la seva intervenció pública al Consell Nacional, el màxim dirigent del partit, Oriol Junqueras, no ha fet cap referència a la proposta de resolució que havien d'aprovar minuts després els republicans -un text que s'ha aprovat poc després de la 1 del migdia. 

Junqueras ha centrat el seu discurs en la valoració dels resultats electorals del 25-M. De fet, creu que la valoració és entre la preocupació per la situació econòmica i social i l'esperança per la situació política que permet, en cas de dotar-se de nou estat, obtenir "millors condicions" per sortir-se'n. "El gran objectiu no eren les europees, que eren instrumentals i parcials, sinó el referèndum del 9-N, i estem convençuts que els resultats de les europees reforcen la posició del país i d'ERC", ha afirmat. 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut