Sergi Sabrià, ERC
Barcelona

ERC admet que el govern "no estava preparat" per una resposta violenta de l'Estat

Sabrià assegura que no estaven a punt per a una resposta violenta de l'Estat, però sí per desenvolupar la República "en un context diferent"

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana fa autocrítica i reconeix que el govern no estava preparat per a l'endemà de l'1 d'Octubre, per desenvolupar la República i implementar la independència. El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ho atribueix a la resposta del govern espanyol, que qualifica d'autoritària:

"El país i el govern no estava preparat, i aquest em sembla que és el mateix sentit amb què ho deia Clara Ponsatí, per fer front a un estat autoritari sense límits a l'hora d'aplicar la violència."

Davant d'aquesta resposta, Sabrià assegura que el govern no volia traspassar la línia vermella de la no violència. És per això que, diu, van prendre les decisions que van prendre:

"Des del govern, el president i el vicepresident tenien una línia vermella intraspassable que era la de la no violència i mantenir aquest procés com un procés pacífic. I davant d'aquests riscos, es van prendre les decisions que es van prendre. L'autocrítica hi és, potser sí que no estàvem prou preparats, però en el cas d'haver-ho estat, mai hauríem superat aquesta situació, aquest risc de posar en perill els ciutadans del nostre país."

De fet, Sabrià ha matisat que l'executiu hauria pogut desenvolupar la República "en un context diferent al que ens vam trobar" i ha conclòs: "Es va decidir no passar aquesta línia vermella. En altres condicions estàvem suficientment preparats".

El 21D, sense renunciar als objectius però sense terminis
       
Sabrià ha volgut remarcar que ERC es presenta al 21D sense renunciar als seus objectius:

"El nostre objectiu és la independència, donar forma a aquesta república ja proclamada. Ho farem i mantindrem sempre aquesta línia vermella de la no violència. Farem les dues coses alhora."

En el capítol de l'autocrítica, també ha reconegut que posar terminis per a la independència no els ha ajudat, per això, aposten per presentar un programa electoral que no n'inclogui:

"Posar-nos sempre un calendari no ens ha ajudat especialment. No voldria que s'entengués que això ho allarga tot, però ens hem posat dates que ens han posat moltíssima pressió. No vol dir que haguem d'anar més a poc a poc o més de pressa, però posar-nos dates no hi ajuda i no seria bo fer-ho."

Els republicans han repetit que segueixen guardant el número 4 de la llista per Barcelona per a Forcadell, al darrere de Junqueras, Rovira i Romeva, a l'espera del que "ella consideri". De fet, aquest dilluns arrenca la setmana en què els partits hauran de tancar i presentar les seves llistes electorals per al 21D.

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 21DIndependència
Anar al contingut