Eduard Pujol (JxCat) i Sergi Sabrià (ERC), aquest dimarts al Parlament
Eduard Pujol (JxCat) i Sergi Sabrià (ERC), aquest dimarts al Parlament
Barcelona

ERC activa la substitució dels diputats processats, però JxCat no ho farà "de moment"

Els lletrats del Parlament han afirmat que, si no designen substituts, no es podran fer servir els seus vots, i JxCat hi ha respost que no cal fer-ho per poder-los delegar el vot

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts a la tarda els dos diputats d'ERC que estan en presó preventiva, Oriol Junqueras i Raül Romeva, van designar el seu company de files Sergi Sabrià perquè els substitueixi al Parlament després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena n'ordenés la suspensió.

Ho van fer acollint-se al dictamen aprovat al migdia pel ple de la cambra i que possibilita aquesta substitució, que permet delegar el vot dels diputats processats sense contradir l'ordre de Llarena. El mateix Sabrià va donar per fet que "tothom farà el mateix".

 

Notícia relacionada: La substitució de Puigdemont "trenca confiances" entre ERC i JxCat

JxCat no ho farà, "de moment"

Però el cert és que els altres quatre diputats que estan en la mateixa situació -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull-, en canvi, no designaran substitut.

Ho va afirmar a última hora de la tarda el portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, després del discurs del president Torra al debat de política general.

Pujol va assegurar que la seva formació considera que el ple del Parlament del migdia va rebutjar la suspensió ordenada per Llarena i que, per tant, "de moment" no utilitzaran la designació de substituts:

"Avui el ple ha rebutjat, com bé saben, la suspensió dels diputats que estan a l'exili i a la presó. Aquest era el compromís, això és el que vam dir que faríem i, per tant, continuen tenint els seus drets intactes. I com que no estan suspesos, la seva situació continua com fins ara i es manté la delegació de vot."

 

Els lletrats del Parlament contradiuen Pujol

Malgrat les afirmacions de Pujol, aquest dimecres els lletrats del Parlament han dit que, segons el seu parer, els vots de Puigdemont i els tres diputats de JxCat en presó preventiva no es podran exercir si no fan el mateix tràmit que han fet els d'ERC.

La decisió final, però, no la tenen els lletrats, sinó la Mesa del Parlament. Aquests vots poden tenir importància aquest dijous, quan es votaran les propostes de resolució del debat de política general.

JxCat no farà servir la substitució

Després de conèixer-se el parer dels lletrats, el grup de JxCat ha assegurat aquest dimecres al matí que els seus quatre diputats processats per Llarena no designaran altres diputats perquè els substitueixin.

Per tant, a la Mesa del Parlament, que es reunirà aquest dimecres a la tarda, els representants de JxCat defensaran que no els cal aquest tràmit per continuar delegant el vot.

Finalment, la Mesa no ha abordat aquesta qüestió, la qual cosa allarga aquesta incògnita fins al ple d'aquest dijous, quan el ple del Parlament votarà les propostes de resolució.

Notícia relacionada: Torra i Aragonès es reuneixen per tancar la crisi de confiança entre ERC i JxCat

Sous i airbags

Per tant, aquest dimecres es manté l'estratègia anunciada per Eduard Pujol aquest dimarts. Pujol, però, no va aclarir si aquests quatre diputats delegarien el vot en les votacions d'aquest dijous. 

Preguntat per què van donar suport al punt del dictamen aprovat aquest dimarts que permet la substitució temporal dels diputats suspesos, Pujol va afirmar que aquesta possibilitat és un "coixí legal, un airbag per si s'han de prendre decisions futures".

En aquest sentit, va assegurar que les dues estratègies, la d'ERC i la de JxCat, no es contradiuen, sinó que són "coherents i compatibles".

Pel que fa als sous dels diputats suspesos, que no cobren des de l'ordre de Llarena, el portaveu de JxCat va dir que és un assumpte "personal" dels afectats:

"Tenen els drets vigents, si entenen que han de cobrar, immediatament hauran de presentar un escrit."

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés català
Anar al contingut