Roma

Epidèmia de xarampió amb quatre morts i més de 4.600 casos a Itàlia

La baixa taxa de vacunació explica el repunt d'aquesta malaltia molt contagiosa, que ha afectat sobretot joves i nadons

Mònica BertranActualitzat

Epidèmia de xarampió sense precedents a Itàlia, on ha causat quatre morts i se n'han declarat més de 4.600 casos des de començament d'any. Es tracta d'una epidèmia excepcional en un país europeu amb un sistema públic de salut fort, però que no ha agafat per sorpresa els experts.

Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, destaca que el descens de les vacunacions explica el repunt de la malaltia:

"La cobertura de vacunes a Itàlia ha anat baixant i ha passat la ratlla que considerem necessària per mantenir protegida tota la població. Això ha fet que el virus, que existeix en molts llocs d'Europa, pugui circular amb una certa facilitat, i ha anat incidint majoritàriament en aquelles persones no vacunades."

 

 

Trilla ha mostrat en un gràfic l'increment del nombre de casos.

 

 

El xarampió és una malaltia vírica molt contagiosa. Cada malalt la pot transmetre a deu o vint persones més. I un de cada mil casos es pot complicar. Aquesta epidèmia ha afectat molta gent jove sense vacunar. I també, sobretot, molts nadons de menys d'un any a qui encara no havien posat la vacuna, com explica Trilla:

"Si la majoria de la població està vacunada, aquestes persones que encara no es poden vacunar, perquè són nens petits o perquè tenen una malaltia, d'alguna manera les protegim entre tots. Això és el que ha deixat de passar a Itàlia."

 

De fet, el grup amb una incidència més alta són els nadons.

 

A Catalunya, la taxa de vacunació se situa per sobre del 95%, prou per fer aquesta protecció de grup. De tant en tant hi ha algun brot, per la gran mobilitat de persones, però no epidèmies d'aquesta magnitud.

 

♦ L'OMS alerta d'un repunt de xarampió a Europa a causa de la menor vacunació

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut