El camió utilitzat per cometre l'atemptat de Niça, en què van morir més de 80 persones (Reuters)
El camió utilitzat per cometre l'atemptat de Niça, en què van morir més de 80 persones (Reuters)

Enxampen dues falses víctimes dels atemptats de París quan ho proven amb el de Niça

Són una parella francesa que ja ha estat condemnada per haver cobrat indemnitzacions pels atemptats de París després d'haver-se demostrat que mentien

RedaccióActualitzat

Els atemptats terroristes també són oportunitats per a algunes persones amb pocs escrúpols. Això és el que ha passat a França, on una parella ha estat condemnada per fer-se passar per víctimes dels atemptats de París. Ho havien convertit en modus operandi habitual, perquè també estan pendents de judici per haver fet el mateix amb el de Niça, el juliol del 2016.

La sentència del primer judici, que es va fer a Grasse, es va saber al desembre: sis anys de presó per a l'home i tres per a la dona. També han de tornar els 60.000 euros que van rebre com a indemnització per, segons van assegurar llavors, haver estat víctimes de les explosions a l'Stade de France el 13 de novembre del 2015. En concret, ella hauria resultat "cremada" per una de les explosions.

És la sentència més dura que s'ha dictat mai a França per uns fets similars. El tribunal la va justificar perquè calia "una aplicació particularment estricta" de la llei, per evitar que augmentin aquest tipus d'estafes. Durant el judici va quedar provat que el dia dels atemptats tots dos eren a la Costa Blava, i no a París.

♦ 84 morts a Niça en un atemptat quan un camió ha envestit la gent que celebrava el 14 de Juliol

♦ 129 morts i 80 ferits greus en els pitjors atemptats de la història de França

 

14 anys de presó, petició del segon judici

La parella, 36 anys ell, 29 ella, viu a Canes amb els seus dos fills, de sis i set anys, i no se n'ha fet pública la identitat. Durant el primer judici van admetre els fets i van dir que s'havien gastat els 60.000 euros de la primera indemnització, però això no els eximirà d'haver de tornar-los.

La seva reivindicació de ser també víctimes de l'atemptat de Niça va aixecar les sospites del Fons de Garantia de Víctimes del Terrorisme francès (FGTI), responsable de valorar i gestionar les indemnitzacions, que va engegar una investigació que s'ha acabat amb els dos judicis. En el segon judici les penes podrien ser força superiors, perquè la petició fiscal incorpora el concepte de reincidència, i demana 14 anys de presó.

Els pròxims mesos tots dos passaran força temps als jutjats, perquè han recorregut la sentència del primer judici, i hauran d'afrontar una vista d'apel·lació, que es farà a Aix-en-Provence el 28 de març. El segon judici, com el primer, es farà a Grasse i començarà el 19 d'abril.

 

Anar al contingut