Mostres de verins autoritzats. (Foto: Departament d'Agricultura)
Mostres de verins autoritzats. (Foto: Departament d'Agricultura)
Maldà, Urgell

Enxampats els gestors d'una àrea privada de caça utilitzant verí i paranys per eliminar fauna salvatge

Membres del Cos d'Agents Rurals van enxampar un gestor d'una àrea privada de caça de Maldà (Urgell) quan col·locava diversos esquers enverinats per eliminar mamífers predadors de les espècies que s'hi poden caçar, conills i perdius. També s'han trobat paranys actualment prohibits.

RedaccióActualitzat
Membres del Cos d'Agents Rurals van enxampar un dels gestors d'una àrea privada de caça de Maldà (Urgell) en el moment en què col·locava diversos esquers enverinats per eliminar mamífers predadors de les espècies que si poden caçar, conills i perdius.

Durant les investigacions també s'ha identificat una altra de les persones que gestionen el vedat utilitzant paranys actualment prohibits.

Els primers indicis d'ús de verí per al control il·legal de depredadors es van detectar quan es va acabar el període de caça menor, quan presumptament els gestors de l'àrea de caça aprofitaven el període d'aclimatació d'unes perdius engabiades que després van alliberar. Les perdius havien d'actuar com a reclam per atreure els depredadors.

Les investigacions permeten afirmar que s'han utilitzat esquers enverinats diverses vegades i en diferents indrets després d'acabar la temporada de caça 2012-2013.

Gràcies a la intervenció quan es col·locaven alguns dels esquers enverinats s'ha pogut evitar la mort d'exemplars de fauna salvatge ja que el producte utilitzat provoca l'anomenat "efecte cadena". Si altres animals s'alimenten de la que ha mort, aquests també es veuran afectats.

La presumpta utilització de verí en aquesta àrea de caça també ha provocat la intoxicació del gos d'un caçador d'una altra àrea de caça, que participava en una batuda de caça major prop d'aquesta.

Ara es farà un seguiment en aquesta àrea i zones veïnes per veure si hi ha altres esquers o paranys i si poden haver afectat la fauna. També es faran les corresponents analítiques toxicològiques.  

Els Agent Rurals han presentat atestat davant el Jutjat d'Instrucció de Cervera. L'enverinament de fauna salvatge està tipificat com un delicte contra el medi ambient i pot comportar penes de fins a 2 anys de presó per als seus autors, i la suspensió de les activitats de l'àrea de caça afectada.  

L'àrea de caça està temporalment tancada per a la recuperació de la fauna autòctona, especialment els mamífers depredadors, després de comprovar que s'usaven verins i altres mitjans prohibits per eliminar animals salvatges que poden "entrar en competència" amb els caçadors menjant-se perdius o conills.
Anar al contingut