Arrimadas proposa demanar a Torra si pensa respectar la legalitat com a pas previ d'un nou 155

RedaccióActualitzat

La cap de l'oposició i líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha estat entrevistada per TV3 i Catalunya Ràdio. Era la primera entrevista institucional a la cap de l'oposició aquesta legislatura. Ha estat una entrevista en directe des dels estudis de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí conduïda pel director de TV3, Vicent Sanchis. Inés Arrimadas ja va protagonitzar l'entrevista institucional a la cap de l'oposició la legislatura passada, el desembre del 2016.

L'entrevista ha començat parlant sobre l'article 155. Quan Sanchis ha preguntat a la líder de Ciutadans si es donen les condicions per tornar a aplicar aquest article de la Constitució, Arrimades ha dit que aquí es va aplicar perquè es va declarar la independència:

"Hem de preguntar al president Torra si com a pas previ a aplicar el 155 respectarà l'ordenament jurídic. Seria un exercici de transparència, perquè al carrer i en reunions diu coses diferents. Que sigui clar."

"El 155 s'ha aplicat per la irresponsabilitat d'un president que va fugir deixant enrere els seus companys. Però per aplicar el 155 no sé si cal preguntar el fet de demanar-li això al president."

 

 

Sobre la sentència del Suprem

Inés Arrimadas ha explicat que el president Torra es nega a dialogar i ha dit que no acatar les sentències és greu:

"És molt greu el que ha passat.  Hi ha algun òrgan que ha desobeït una instrucció de l'Estat. El senyor Torra diu que fa un Consell de la República per substituir la capacitat del Parlament. Tots aquests xiringuitos que fa.  En un context de conflicte social, no acatar la sentència és greu."

"Però no té la valentia de dir als catalans que no acatarà  la sentència. Volen anar contra els jutges? Que s'assalti el Parlament? Si només vol fer una manifestació, els seus li diran que no. Em preocupa que s'escalfi el carrer."

La cap de l'oposició ha explicat que Ciutadans "contribuïm a la concòrdia demanant un debat al Parlament. Durant mesos no s'ha pogut fer una celebració de plens normal al Parlament. Nosaltres vam demanar un debat de convivència i no es va poder fer."

Trencament de la societat i espai públic

Arrimadas ha parlat del trencament de la societat i ha dit que s'ha de tornar a la normalitat democràtica. Abandonar el camí que, segons ella, ha portat a aquest trencament. Ha explicat que Ciutadans treuen llaços grocs perquè no els treu l'administració. Repetidament, Vicent Sanchis li ha preguntat què ha fet el seu partit per impedir el trencament social i Inés Arrimadas ha contestat:

"La gent es va coordinar per retirar llaços perquè feia sis mesos que veien llaços grocs per tot arreu. Això no s'ha de permetre perquè això exclou."

Manifestació d'Altsasu

Arrimadas ha explicat que la violència sempre s'ha de condemnar:

"Anar a donar suport a funcionaris agredits no és generar conflicte. Qui genera conflicte és qui tira pedres o qui vol rebentar manifestacions convocades com la d'aquest dissabte de Jusapol."

La violència

Arrimadas ha explicat que no tothom que està en un CDR és violent, però si fan un acte violent la Generalitat ha de condemnar la violència.

"El primer pas és condemnar la violència. El segon és debatre al Parlament, que està tancat. Li vaig demanar sisplau al president. Aquesta setmana, el Parlament no ha funcionat normalment. El president de la Generalitat ha incomplert el reglament. Els catalans, donada la situació de tensió, tenen dret de veure el debat. Es vol buidar de contingut el Parlament. Fer una assemblea d'electes és buidar el Parlament de contingut."

Més endavant la cap de l'oposició ha recuperat el tema de la violència i ha declarat que "no considera violents els independentistes". Però, segons ella, sota "el paraigua dels CDR s'han fet actes violents que fins i tot els Mossos investiguen".

Reforma de la Constitució

Sobre la reforma de la Constitució, Inés Arrimadas ha contestat que necessitava una reforma amb consens.

"Crec que s'han de millorar moltes coses de la Constitució però una cosa és reformar-la i l'altra és saltar-se-la a la torera, com volen fer alguns. S'ha de reformar amb consens i sense por."

 

 

Presó preventiva

Preguntada sobre una visita "humanitària" als presos, Arrimadas ha respost que no acceptarà que es posi en dubte la qualitat humanitària d'algú en funció de si va a la presó o no per visitar els membres del govern.

"Jo, abans que fessin tot el que van fer, amb un parell de persones que ara estan a la presó, jo els vaig mirar als ulls i els vaig dir: 'Què esteu fent?' Jo vaig parlar amb ells per intentar que no fessin el que van fer. No, no aniré a la presó. Per què he d'anar a la presó?"

L'exili

La cap de l'oposició ha declarat que els polítics que són fora "no estan exiliats; estan fugits":

"No es pot informar que estan a l'exili. No hi ha cap país d'Europa que els hagi considerat així. Si es diu que estan exiliats, s'està amagant la realitat."

Cap al final de l'entrevista hi ha hagut un intens debat entre la líder de Ciutadans i Vicent Sanchis sobre la pluralitat de TV3 i sobre les agressions que pateixen periodistes de Televisió de Catalunya quan van a cobrir manifestacions i actes de Ciutadans:

"He vist periodistes que han hagut de sortir escortats. Condemna absoluta de la gent que vol agredir periodistes. El millor que podem fer és condemnar tota la violència.  Respecte pels professionals."

 

ARXIVAT A:
Inés ArrimadasTv3Catalunya RàdioProcés catalàCs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut