Entreguen a les famílies 14 víctimes de la Guerra Civil exhumades a Porreres, a Mallorca

Eren en una fossa comuna on s'han recuperat 55 cossos
Entreguen a les famílies 14 víctimes de la Guerra Civil exhumades a Porreres, a Mallorca
Porreres

Entreguen a les famílies 14 víctimes de la Guerra Civil exhumades a Porreres, a Mallorca

Eren en una fossa comuna on s'han recuperat 55 cossos
Redacció Actualitzat

Mallorca ha fet aquest diumenge un pas més en la recuperació de la memòria històrica. Al novembre del 2016, van començar els treballs d'exhumació de la gran fossa comuna de Porreres i s'hi van recuperar 55 cossos. Aquest migdia s'han entregat a les famílies les primeres 14 víctimes identificades. El govern balear ha decidit portar-ho a la fiscalia.

El més emotiu ha estat el final de l'acte d'aquest migdia, quan els familiars han pogut recollir les restes i fer-ne la sepultura. Les víctimes desaparegudes l'any 36, assassinades per les seves idees o per venjances personals, morts de la Guerra Civil que van ser detinguts sense que les seves famílies en sabessin el destí.

Avui, la presidenta del govern balear, Francina Armengol, ha demanat perdó:

"He de demanar perdó per aquests anys de tardança de ses institucions per fer justícia a sa gent que fou assassinada precisament per defensar la democràcia en aquest país i en aquesta terra."

Molta emoció i llàgrimes entre els familiars, que avui veien, en aquest acte de Porreres, molt a prop d'on van ser afusellats, una cerimònia de reparació. S'ha llegit el nom dels 14 identificats, alhora que n'eren entregades les despulles. Miquel Seguí, per exemple, ha vingut, amb tota la seva família des de França. Als 14 anys va marxar d'Esporles, després de ser assassinat el seu pare, que era l'alcalde:

"Avui és molt trist, però és una alegria molt gran perquè al menys mon pare i ma mare podran descansar junts."

Encara queden molts de cossos sense identificar. Avui, Maite Blázquez, neta d'una víctima de Pollença, ha parlat en nom de tots:

"Parlo en nom de tots els familiars que han tingut la sort que els nostres hagin estat identificats i també una mica en nom d'aquells que no han pogut estar aquí."

Dues famílies no han participat en l'acte d'avui perquè han decidit fer el funeral en la intimitat. Aquest vespre es faran homenatges a municipis de Mallorca.

VÍDEOS RELACIONATS