45.000 manifestants pinten de groc el cor d'Europa

El color groc i les estelades, protagonistes visuals de la marxa, on també hi és Carles Puigdemont i els altres quatre consellers cessats pel 155

Actualitzat

Multitudinària manifestació independentista a Brussel·les. Milers de manifestants defensen les institucions catalanes i reivindiquen al cor d'Europa la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn i de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart amb el lema "Desperta't, Europa. Democràcia per a Catalunya".

La policia de Brussel·les ha xifrat en 45.000 els manifestants que s'han mobilitzat a la capital belga per reclamar l'atenció de les institucions europees sobre la situació política de Catalunya.

El color groc i les estelades, protagonistes visuals de la marxa, organitzada per les entitats d'Òmnium i l'ANC, on també hi és Carles Puigdemont i els altres quatre consellers cessats en aplicació de l'article 155 que són a Bèlgica: Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí.

 

Una mobilització que ha desbordat totes les previsions i ha fet modificar el punt d'inici de la marxa. Es tracta d'una de les manifestacions més grans que s'han celebrat a la ciutat.

 

La marxa ha començat a caminar a quarts de dotze del matí encapçalada per polítics i líders de les entitats.

 

Carles Puigdemont ha estat rebut amb crits de "president, president" quan ha arribat a la manifestació.

 

Puigdemont ha acabat encapçalant la marxa quan ja feia una bona estona que havia començat. Entre els manifestants, també els consellers cessats que són a Bèlgica, Agustí Alcoberro, de l'ANC, i Marcel Mauri, d'Òmnium; la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i l'expresident Artur Mas.

Defensen la república catalana

La mobilització ha acabat a la plaça Jean Rey, on s'han fet els parlaments. Després d'assegurar que es tracta de la mobilització més multitudinària que s'ha fet a Bèlgica, s'ha recordat els consellers destituïts pel 155 i dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Agustí Alcoberro ha defensat els catalans com a ciutadans d'Europa i ha recordat que la manifestació d'aquest dijous a Brussel·les és "en suport al president i al govern de Catalunya, que no poden retornar al nostre país" i és un clam a la intervenció europea.

"El nostre president i alguns consellers són a l'exili i d'altres han estat o són encara a la presó, com els Jordis."

Després d'assegurar que Europa ha estat còmplice, el vicepresident de l'ANC ha demanat que "escolti la veu d'u poble que demana la llibertat".

"El poble català ha començat el camí que ha de portar-nos a la llibertat. D'aquí a poc la bandera europea tindrà una nova estrella, que serà groga".

Marcel Mauri, d'Òmnium, ha destacat que "som un poble que té esperança perquè creiem en un futur que serà millor. Ara si". En la mateixa línia, ha fet una crida a Europa per escoltar Catalunya i perquè reaccioni:

"Escolta, Europa, la veu d'un poble que només demana respecte i llibertat. Reclamem més Europa perquè seguim creient en una Europa democràtica que no permeti el que està passant. Visca Europa, visca la llibertat i visca la república".

Mauri ha rebutjat la "repressió" i "els presos polítics" i "l'atac brutal a la llibertat i als drets civils".

"La llibertat, la democràcia i els valors fundacionals d'Europa estan amenaçats per la política de l'estat espanyol. Som aquí per dir no a la repressió, a la violència i als presoners polítics. (...) No es pot empresonar tot un poble. Som un país obert, dinàmic, plural, en què no importa la llengua que parles ni la bandera que onegem".

I ha afegit:

"Avui ,milers de catalanes hem vingut al cor de la UE a denunciar l'aberració dels drets fonamentals, a denunciar que no es pot empresonar a ningú per les seves idees. El que està en joc avui no es la independència de Catalunya: és la democràcia a Catalunya, però també a Espanya i a Europa."

La consellera destituïda Clara Ponsatí ha fet una especial menció als mestres de Catalunya i ha criticat que l'estat espanyol "s'està carregant els principis amb els quals s'ha fundat la UE". I ha destacat:

"Avui tots sou mestres de Catalunya perquè esteu impartint una lliçó de democràcia, de llibertat i d'esperança."

En un missatge breu, Lluís Puig ha etzibat:

"El 1704 un virrei prohibia el color groc. Estem igual. De quin color estem avui?"

Meritxell Serret ha destacat que la llum ha omplert Brussel·les:

"Malgrat el temps, avui hem omplert de llum Brussel·les. Tota aquesta força, determinació, compromís amb la democràcia. Avui Brussel·les veu que estem guanyant: la democràcia està al nostre costat. Avui diem que el poble de Catalunya vol decidir. Tenim presos polítics que volem que surtin i que continuïn treballant per fer un país millor. El groc omplirà de llum els propers dies. El 21D guanyarem."

Per la seva banda, Toni Comín s'ha compromès "a seguir endavant pel camí de la república" i ha tingut paraules dures contra el govern espanyol:

"Necessitàvem parlar amb vosaltres. Ho necessitem per dir-vos gràcies. Tenim un compromís: que és seguir endavant pel camí de la república. Teniu por que un jutge belga digui la veritat. El govern d'Espanya està atemorit que digui que som perseguits per les nostres idees polítques. Els presos són presos polítics i ho haurà dit la justícia belga. Teniu por d'un jutge belga perquè sou uns franqistes i teniu por de la democràcia i de l'estat de dret. Teniu por de Catalunya perquè és un país de demòcrates i la democràcia sempre guanya".

Després d'etzibar "Escolta a Catalunya, t'hi jugues l'ànima", Comín ha volgut proposar un pacte de reciprocitat amb els manifestants: "El compromís que, per més dur que sigui el camí que ens espera, seguirem endavant". Després de Comín ha parlat Joan Coma Roura, regidor de la CUP a Vic, i immediatament, després ha estat el torn de la cap de llista d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira.

"Si no hi anem i ells guanyen, sabeu què faran?"

Marta Rovira ha començat llegint una carta d'Oriol Junqueras escrita dilluns des de la presó d'Estremera, i ha continuat assegurant que els responsables de l'administració central de l'Estat "no juguen net perquè tenen por de la democràcia".

 

Ha afirmat que res no aturarà l'independentisme en els seus objectius, que ha definit com a "dignes i honrats", i ha exhortat els ciutadans partidaris de la independència que vagin a votar el 21D per evitar una victòria de Ciutadans:

"Si no hi anem i ells guanyen, sabeu què faran? Oi que ho sabeu? Destruir el model de país que hem construït durant anys i panys entre tots i per a tots. Carregar-se tots els consensos socials que hem edificat des dels barris obrers del nostre país, des de tots i per a tots: el català a l'escola, l'escola catalana, la immersió lingüística, el nostre servei de televisió pública, el servei de seguretat. S'ho carregaran absolutament tot."

"La millor cara d'Europa"

L'últim a intervenir ha estat Carles Puigdemont, a qui han presentat com a "molt honorable president de la Generalitat de Catalunya".

Puigdemont ha recordat els 4 empresonats i ha afirmat que amb aquesta manifestació s'ha escrit una "nova pàgina de la història d'Europa", que ha qualificat de "maquíssima":

"Aquesta Catalunya és la millor cara d'Europa, de l'Europa que volem, perquè la volem compromesa amb els valors de la pau i de la no-violència, del civisme, del respecte i de la dignitat indignada quan es trepitgen els drets fonamentals dels seus ciutadans. Tant se val si són catalans o d'un altre lloc: els drets fonamentals no tenen fronteres."

 

Puigdemont ha destacat que el poc cas que li estan fent les institucions europees no ha allunyat l'independentisme d'Europa, sinó que, ben al contrari, s'ha apropat encara més per "fer sentir la veu pacífica però ferma". Després s'ha adreçat en francès al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i li ha preguntat si ha vist mai una manifestació com aquesta organitzada "per donar suport a criminals".

 

 

Entre els catalans que han viatjat a Brussel·les, nombrosos col·lectius com els de salut o un grup de gent procedent de Riudoms:

 

 

Hores abans, centenars de persones ja s'aplegaven al punt d'inici de la manifestació.

 

L'afluència de gent ha estat tan gran que s'ha hagut de canviar l'inici de la mobilització.

 

Per alleugerir el pas de manifestants catalans, el metro de Brussel·les ha alçat barreres.

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatArticle 155Eleccions 21DProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut