L'Havana

Entra en vigor l'alto el foc definitiu a Colòmbia

És un dels passos més visibles de l'històric acord de pau aconseguit entre les dues parts la setmana passada a l'Havana

RedaccióActualitzat

L'alto el foc entre el govern i la guerrilla de les FARC ha entrat en vigor a Colòmbia. És un dels passos més visibles de l'històric acord de pau aconseguit entre les dues parts la setmana passada a l'Havana. Des de les set del matí hora nostra, mitjanit a Colòmbia, s'ha apagat el soroll dels fusells. Així es posa punt final a una guerra que ha durat cinc dècades i ha deixat milers de víctimes pel camí.  

El màxim responsable de les FARC, Rodrigo Londoño, àlies "Timochenko", ha ordenat el cessament de l'activitat armada a cada un dels seus comandaments i unitats. A l'Havana, on s'ha forjat durant quatre anys l'acord de pau, sota la mediació de Cuba i Noruega, Timochenko ha declarat que "la guerra s'ha acabat" i que ara hi ha "una clara i definitiva vocació de reconciliació".

Segons l'acord, les FARC deixaran les armes per integrar-se a la vida civil i convertir-se en un grup polític. Fins a les eleccions del 2018, podran tenir representació al Congrés colombià, amb veu, però sense vot, per discutir la implantació dels pactes. I serà a partir del 2018 quan el moviment polític que sorgeixi de les FARC ja es podrà presentar a les eleccions.

L'última paraula sobre l'acord de pau la tindran els ciutadans colombians. El 2 d'octubre hauran de ratificar o rebutjar el pacte. De fet, el president del país, Juan Manuel Santos, ha fet una crida a ser solidaris amb totes les parts del conflicte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut