Madrid

Entra en vigor l'advertència gràfica dels productes bancaris

Tots els productes financers estaran marcats amb un semàfor o una puntuació, excepte els bons del tresor o productes tan complexos com els fons d'inversió, els derivats o els plans de pensió

RedaccióActualitzat

Des d'aquest divendres, els bancs estan obligats a alertar gràficament dels riscos financers dels seus productes perquè els clients sàpiguen el que contracten i evitar un altre escàndol com el de les preferents. Tots els productes financers estaran marcats amb un semàfor o una puntuació, tret dels fons d'inversió.

L'escàndol de les preferents va atrapar milers de famílies, sobretot gent gran sense coneixements financers. Els van vendre el producte com si fos un dipòsit d'estalvi, amb una alta rendibilitat. Per evitar que això torni a passar, el Ministeri d'Economia, amb el consentiment de la banca, ha ideat un format comú a totes les entitats per advertir dels riscos que poden tenir els productes financers. I per fer-ho de forma gràfica, cada producte ha d'anar acompanyat, a partir d'avui, d'un semàfor que alerti del risc amb una escala de colors o bé d'una puntuació numèrica.

El banc pot escollir entre un semàfor amb una gradació de 6 colors, amb el vermell com el de més risc, i una alternativa numèrica de l'1 al 6, on el 6 correspon al producte més complex. Dels grans bancs, només el Banc Santander ha escollit el semàfor. La resta, la puntuació.

Alguns bancs asseguren que han descartat el semàfor perquè implicaria haver de comprar impressores de color per a les oficines i això suposaria una despesa.

Els defensors dels usuaris de banca creuen que un semàfor seria més fàcil per als clients. Àlex Daudén, coordinador de l'Associació Usuaris AICEC-ADICAE s'ha mostrat escèptic sobre aquesta mesura.

"Som molt escèptics sobre si aquesta nova normativa servirà per protegir els consumidors i per garantir la seva informació. Pot ser nova salvaguarda per la comercialització de productes tòxics com les preferents."

Els productes de menys risc són els dipòsits bancaris i llibretes d'estalvi. A la categoria 6 o vermella, la de més risc, hi ha productes com les preferents, les accions o les cèdules hipotecàries.

Els bons del tresor o productes tan complexos com els fons d'inversió, els derivats o els plans de pensió s'escapen, de moment, d'aquesta classificació. El ministeri assegura que aquests es regularan a través d'una normativa europea que s'està preparant.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut