Madrid

La Generalitat aplicarà la llei de seguretat ciutadana "amb el màxim respecte als drets fonamentals"

Ho afirma el conseller d'Interior, Jordi Jané, el mateix dia que la polèmica "llei mordassa" entra en vigor

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha assegurat avui que el govern aplicarà la nova llei de seguretat ciutadana, però ha afegit que, "evidentment", ho farà "amb el màxim respecte als drets fonamentals". Avui ja entren en vigor tant el nou Codi Penal com la llei de seguretat ciutadana, la polèmica "llei mordassa". Jané ha apuntat que totes les lleis "sempre" admeten "interpretacions de la forma més favorable a les persones". Segons el conseller, tots els cossos policials treballaran per preservar els drets fonamentals a la manifestació i a la intimitat, i també garantiran "la seguretat i l'ordre públic". "No és un concepte del qual puguem frivolitzar", ha conclòs. El conseller d'Interior ha fet aquestes declaracions després d'inaugurar la 5a Escola d'Estiu de l'Institut de Seguretat Pública, a Mollet del Vallès.

A Madrid, mentrestant, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha defensat la llei dient que és un text "profundament garantista", i que el temps li acabarà donant la raó. El ministre ha assegurat que la llibertat d'expressió o d'informació no es veuen "en absolut coartades" i que això es constatarà en el futur, quan la llei desplegui la seva vigència plenament. 

Tota l'oposició, en contra

L'oposició en bloc al Congrés dels Diputats es va unir aquest dimarts per portar una de les mesures del nou Codi Penal, la presó permanent revisable, al Tribunal Constitucional. Diuen que és una mesura populista que vulnera fins a quatre preceptes de la Constitució i els principis de legalitat jurídica. També al·leguen que la presó permanent revisable és una cadena perpètua encoberta.

La "llei mordassa" també preveu càstigs importants per a determinades accions, per exemple, protestes no autoritzades davant cambres legislatives, o mobilitzacions contra els desnonaments. Precisament, ahir a la nit hi va haver manifestacions a diverses ciutats espanyoles. A Madrid, es van aplegar unes 500 persones davant el Congrés dels Diputats. "La protesta és un dret". Això és el que deia la pancarta que tres activistes de Greenpeace van penjar d'una grua al costat de les Corts. Mentre això passava a Madrid, a Catalunya, militants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ocupaven una cinquantena d'oficines del BBVA. Què tenen en comú, aquestes dues accions? Doncs que, si en lloc d'haver-se fet ahir, s'haguessin fet avui, potser als organitzadors els hauria caigut una de les multes previstes en la nova llei de seguretat ciutadana.

Els contraris a aquesta llei impulsada pel govern del PP denuncien les limitacions als drets de manifestació i contra la llibertat d'expressió. La "llei mordassa" preveu tres categories d'accions:

Infraccions molt greus, amb multes de fins a 600.000 euros

Una categoria que finalment queda molt restringida: hi entren manifestacions no comunicades en llocs sensibles, com centrals nuclears o aeroports. O una pràctica molt concreta: enlluernar amb punters làser pilots d'avions o conductors de tren.

Infraccions greus, que és on han anat a parar moltes de les pràctiques que en el projecte inicial es consideraven molt greus, i que es castigaran amb fins a 30.000 euros

Les manifestacions no comunicades davant el Congrés, el Senat o els parlaments autonòmics, els desordres greus a la via pública o les concentracions per evitar desnonaments. També la negativa a identificar-se davant un policia, la resistència a l'autoritat, o les contramanifestacions no autoritzades contra manifestacions que sí que tinguin cobertura legal. L'ús d'uniformes policials sense permís. El consum de drogues en llocs públics, o tolerar-lo en locals. I una de les mesures més polèmiques, l'ús no autoritzat d'imatges d'agents de l'ordre.

Finalment, infraccions lleus, queden amb fins a 600 euros de multa

La falta de respecte a agents de la policia; l'ocupació d'espais públics, per exemple, acampades com les dels "indignats"; consumir alcohol al carrer, o sigui, fer "botellón". I (alerta!, despistats) perdre el DNI més de tres cops l'any.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut