Madrid

Entra en vigor el nou estatut del treballador autònom, que millora les condicions laborals d'aquest col·lectiu

La nova llei que regula el règim dels treballadors autònoms ja és vigent. La normativa millora algunes de les condicions laborals d'aquest col·lectiu, però que no inclou una de les reivindicacions històriques: cobrar l'atur quan tanca l'empresa per a la qual es treballa externament. La norma, que va ser aprovada el 28 de juny pel Congrés dels Diputats, preveu la definició del treballador autònom, formula un catàleg de drets i deures del col·lectiu, regula la prevenció de riscos laborals i estableix garanties econòmiques per al treballador per compte propi. La llei beneficiarà els més de tres milions d'autònoms que treballen actualment a l'estat espanyol.

Actualitzat

La regulació del treball autònom era una reivindicació històrica per part dels representants d'aquest col·lectiu, l'ordenament jurídic del qual es remunta a un decret de l'any 1970, en el qual es regulava el Règim Especial de Treballadors Autònoms. Ara, 27 anys després de l'Estatut dels Treballadors, els autònoms tindran també el seu propi marc jurídic.

L'estatut defineix la figura del treballador autònom dependent, estableix la possibilitat de contractació laboral dels fills menors de 30 anys que convisquin amb el treballador i preveu la possibilitat de celebrar acords d'interès professional entre associacions d'autònoms o sindicats i empreses, sempre que no vagin en contra dels postulats de la llei de defensa de la competència.

Igualment, aquesta norma assigna a la jurisdicció social la resolució dels litigis dels treballadors autònoms econòmicament dependents, reconeix un catàleg de drets col·lectius i estableix les bases per al reconeixement de la representativitat de les associacions d'autònoms.

En matèria de protecció social, s'apliquen mesures tendents a la convergència entre el Règim Especial de Treballadors Autònoms i el Règim General de la Seguretat Social, a més de reconèixer la prestació per accident laboral en situacions "in itinere".

L'Estatut del Treball Autònom augmenta les bonificacions a la cotització a la Seguretat Social dels joves fins als 30 anys, i de les dones fins als 35, que iniciïn la seva activitat com a autònoms, passant pel 25% actual al 30% i de 24 a 30 mesos.

Els treballadors autònoms econòmicament dependents -aquells els ingressos dels quals depenen en un 75% d'un únic client- tindran dret a 18 dies hàbils de vacances anuals i a una jornada setmanal amb descansos i festius.

No totes les mesures previstes en l'estatut entren ara en vigor. Algunes, com l'obligació de cotitzar per incapacitat temporal o per accident i malaltia professional, no ho faran fins a l'1 de gener de 2008.

Anar al contingut