Imatge d'arxiu d'una empresa tecnològica
Imatge d'arxiu d'una empresa tecnològica

Entorn masculinitzat i horaris llargs, obstacles per a les dones a empreses tecnològiques

Un estudi de la UOC i la UB recomana mesures per augmentar la presència femenina a les empreses

Xavier DuranActualitzat

Les dones ocupen gairebé la quarta part dels llocs de treball en el sector de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) a l'estat espanyol. Aquesta representació no és superior degut, entre altres coses, a què aquestes empreses tenen un ambient molt masculinitzat, amb horaris extensos que no faciliten la conciliació.

Aquesta és una de les conclusions d'un estudi realitzat per Ana M. González, de la Universitat Oberta de Catalunya, i Núria Vergés, de la Universitat de Barcelona, junt amb José Saturnino Martínez, de la Universitat de La Laguna. El treball, titulat "Las mujeres en el mercado de trabajo de las tecnologías", s'ha publicat a la "Revista Española de Investigación Sociológica" i compta amb una versió en anglès.

Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), les dones signifiquen un 23,8% de les feines en els TIC. Les raons de la menor representació de les dones tenint en compte el percentatge que representen de la població total és l'objectiu d'aquest estudi, si és té en compte que es tracta d'un sector que probablement experimentarà un gran creixement en els anys vinents.

Per les autores, el clima laboral en el sector dificulta que les dones puguin compaginar aspiracions professionals i vida personal, degut a "jornades intenses, la disponibilitat total i la dedicació extralaboral", entre altres factors.

Les dones que segueixen una carrera tecnològica i acaben treballant en el sector, es troben, segons Ana González...

"Amb un món complex, organitzat d'una manera aliena als seus interessos i amb pràctiques informals masculines dins i fora de l'entorn de treball. Tot això produeix situacions d'aïllament que, de vegades, condueixen a una sobrequalificació de les dones com única manera de buscar espais de reconeixement en els nuclis de poder establerts."

Així, les dones tenen, normalment, una titulació superior a la dels homes que ocupen un lloc semblant. L'edat també significa un motiu de discriminació. Segons l'estudi, que cita dades de l'EPA, les dones menors de 24 anys i més grans de 46 són les que tenen més dificultats per trobar feina en empreses del sector de les TIC.

Per canviar la situació, les autores proposen promoure vocacions tecnològiques femenines mitjançant programes d'assessorament i donar visibilitat a les dones que ocupen llocs de responsabilitat a la indústria. En relació als estudis de tecnologia recomanen canviar la seva imatge i mostrar la seva utilitat "en camps com la salut, la seguretat, el disseny i l'art".

Però tot això ha d'anar acompanyat, segons l'estudi, d'un canvi en les empreses, perquè "creïn condicions de feina més igualitàries, especialment en relació a la bretxa salarial i les oportunitats de progrés, i una millor gestió del temps per atraure el talent femení".

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
Anar al contingut