Un cartell identificatori del col·legi dels Maristes on hi ha hagut les denúncies d'abusos sexuals
Un cartell identificatori del col·legi dels Maristes on hi ha hagut les denúncies d'abusos sexuals
Barcelona

Ensenyament obre la porta a revisar els protocols, però creu que els Maristes haurien d'haver comunicat el cas

El síndic de greuges convoca les institucions i alerta que el protocol contra els abusos firmat el 2006 no ha funcionat

RedaccióActualitzat

El Departament d'Ensenyament ha admès que el col·legi Maristes de Sants-les Corts no tenia l'obligació de comunicar els casos d'abusos sexuals denunciats al centre. De tota manera, la Generalitat creu que els fets eren prou greus com per haver-ne informat el govern, tenint en compte que es tracta d'un centre concertat. En declaracions a Catalunya Informació, el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet, ha dit que en casos com aquest cal fer l'avís.

"Les recomanacions que fem com a Departament a tots els centres i, per tant, també als concertats, és que qualsevol qüestió que sigui important, i aquesta no només ho és, sinó que és molt greu, evidentment que sí que ho han de comunicar."

Actualment, la Generalitat només té assegurat el coneixement de les denúncies en centres públics. La portaveu del govern, Neus Munté, ha assegurat que "cal analitzar per veure quin era la vinculació contractual" amb els Maristes, però ha reconegut que sempre es poden millorar els protocols.

"El fet més important és que aquests protocols –de prevenció– existeixin i funcionin i que ara, davant d'aquesta situació, es puguin revisar, perquè sempre són perfectibles."

Munté ha apuntat que si s'acaba condemnant el col·legi, Ensenyament valorarà si li manté el concert o no.

"Si de la investigació i del procés judicial sorgís una sentència condemnatòria per al centre, el Departament d'Ensenyament valorarà i estudiarà quines mesures hauria d'emprendre, però en aquests moments hem de deixar que treballi la investigació judicial i policial."

Arran d'aquest cas, el govern ha anunciat que demanaran a les escoles concertades que revisin els protocols per detectar casos d'abusos.

Un cop s'ha sabut de les denúncies, el govern ha obert un expedient informatiu al centre a través del Consorci d'Educació de Barcelona i ha ofert suport psicològic a les famílies.

El síndic convoca les institucions i alerta que el protocol no ha funcionat

El síndic de greuges ha convocat diversos departaments del govern i jutges i fiscals que el 2006 van firmar  el protocol contra abusos a menors per abordar els errors detectats en el cas dels Maristes. En un comunicat, el síndic alerta que "no ha funcionat la coordinació eficaç entre les diferents institucions implicades" que preveia el protocol. Per això insta a "esmenar i depurar els errors detectats".

La reunió serà dilluns que ve, 15 de febrer, a la seu del síndic, i s'hi han convocat els Departaments d'Interior, Ensenyament, Salut, Treball, Afers Socials i Famílies del govern català, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la presidència del TSJC i a la delegació del govern a Catalunya.

Anar al contingut