Barcelona

Ensenyament desvincula les proves de tercer de Primària de la LOMCE

Les famílies de la Xarxa d'Escoles Insubmises s'hi oposen perquè les relacionen amb la "llei Wert", i criden a boicotejar tant les proves de tercer com les de sisè

RedaccióActualitzat
El Departament d'Ensenyament desvincula les proves de tercer de Primària que han començat a fer totes les escoles catalanes de l'avaluació diagnòstica prevista per la LOMCE i que aquest any s'aplica per primer cop a tot l'Estat. Uns 65.000 alumnes catalans participen en aquestes exàmens.

Joan Mateo, president del Consell Superior d'Avaluació, assegura que, tot i que les proves s'assemblen força, tenen objectius molt diferents. "Els resultats no són nostres, són del centre, i per descomptat no van a l'expedient de l'alumne ni es fan rànquings", ha subratllat Mateo, que ha deixat clar que aquestes proves no estan "dins de la lògica" de la LOMCE. Ha afegit que la correcció, a càrrec de cada centre, és "diagnòstica" i que "mai" es faran públics els resultats.

Joan Mateo afegeix que la Generalitat fa proves d'aquest tipus des de fa 15 anys. El Consell Superior d'Avaluació és qui dissenya les preguntes de les proves en funció del "currículum català". Asseguren que compleix amb les obligacions previstes a la Llei d'Educació de Catalunya (la LEC), però les famílies de la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI) s'hi oposen perquè les relacionen amb la reforma Wert.

Crida al boicot per part d'algunes escoles

Belén Tascón, portaveu de la XEI, assegura que confien en "la bona intenció" del Departament i creuen que no faran rànquings de les escoles, almenys de moment. Des de la plataforma s'ha fet una crida a boicotejar les proves i no dur els infants a l'escola quan facin les proves, ja que, asseguren, "neutralitzar-les significa paralitzar la LOMCE i el seu model educatiu". Per extensió, la crida al boicot s'ha fet també amb les proves que els alumnes de sisè faran els propers dies 4 i 5 de maig.

En el moment que tinguem tots els centres amb rànquings, que els puntuin i marquin quins són els millors i quins són els pitjors, la competència està assegurada. Tot el sistema només treballarà per obtenir la millor puntuació. Projectes pedagògics i educatius innovadors no s'implantaran perquè l'únic que importarà és tenir una bona puntuació.

L'any passat, segons la XEI, 824 famílies catalanes de 40 centres es van adherir al boicot de les proves, i totes dues organitzacions demanen a Ensenyament que no coaccioni la comunitat educativa i respecti l'objecció de consciència.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut