Berga

Enregistren els 150 sons característics de la Patum

Tots els sons de la Patum de Berga quedaran a partir d'ara gravats. La cooperativa local La Maixerina, amb la col·laboració del Laboratori d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona, ha enregistrat aquest cap de setmana els sons de la festa de la capital del Berguedà. Alguns dels sons que quederan per a la posteritat són, per exemple, el cruixir de la fusta de l'interior de l'àliga, l'entrada dels gegants a l'ajuntament o la remor del salt de plens des del santuari de Queralt. El treball es publicarà al novembre en un web, des d'on es podran descarregar els sons d'aquesta festa declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Actualitzat
Durant aquesta edició, diverses persones, guarnides amb auriculars, cables i llargues pèrtigues amb micròfons, han enregistrat tota mena de sons que es produeixen al voltant de la festa.

La Patum de Berga serà la primera celebració que s'inclourà al "Paisatge sonor dels Països Catalans", que impulsa la cooperativa berguedana La Maixerina. La intenció és que al novembre estigui acabat i es pugui publicar al web www.escoltar.cat, on els sons aniran acompanyats per una fotografia i un text.

L'objectiu és aconseguir prop de 150 sons que són característics de la Patum però que no formen part de cap treball realitzat sobre la festa. Els creadors del paisatge sonor volen que sigui un projecte obert, i per això han creat el blog d'internet sonsdepatum.cat, perquè tothom pugui fer aportacions de sons que es puguin enregistrar.

Per tal de portar a terme la iniciativa, s'ha creat un equip multidisciplinari, format per tècnics de so, però també per historiadors i músics berguedans experts en la Patum. També hi ha col·laborat el Laboratori d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut