Alger

El govern algerià ofega amb 30.000 policies la marxa prevista contra Bouteflika

Després d'Egipte, ara és Algèria el país que està en el punt de mira. Aquest dissabte hi havia prevista una protesta contra el règim d'Abdelaziz Bouteflika però per evitar l'efecte contagi el règim ha desplegat 30.000 policies per impedir-la. Finalment només 3.000 persones han aconseguit reunir-se i alçar-se contra el règim després que els agents han impedit l'accés a la plaça on havia de començar la protesta. La marxa, prohibida pel govern, ha estat convocada per diversos partits de l'oposició i organitzacions de la societat civil. Amb centenars de furgons i tanques antiavalots, els agents han intentat barrar el pas als opositors. Hi ha hagut enfrontaments entre la policia i els manifestats que s'han saldat amb 300 detencions i un nombre de ferits encara indeterminat.

Actualitzat
El règim algerià mira amb reticència les protestes dels seus ciutadans després de les revoltes a Egipte i Tunísia que han acabat amb la sortida del poder dels seus dirigents. Camions equipats amb llançadores d'aigua a pressió, tanques i agents amb metralletes a la mà s'han desplegat al voltant dels edificis oficials i les seus governatives del centre d'Alger, mentre centenars de vehicles policials han patrullat sense parar pels carrers de la ciutat aquest dissabte.

Unes 3.000 persones han intentat accedir a la plaça on s'havia convocat la protesta, cridant consignes com "Bouteflika, marxa" o "Estem farts d'aquest poder". Les forces de seguretat els han impedit l'accés a la plaça i els han bloquejat en un carrer pròxim. S'han produït xocs entre els ciutadans i la policia i hi ha hagut 300 detencions. "Hi ha joves pagats pel poder amb la intenció de crear incidents violents", afirmen alguns manifestants a l'agència EFE.

Els primers moviments ciutadans a Algèria han aixecat una gran expectació, especialment després de la caiguda del president egipci, Hosni Mubarak, i del canvi de règim de la veïna Tunísia. La Lliga Algeriana per a la Defensa dels Drets Humans ha criticat que les autoritats hagin mobilitzat tants policies per impedir una "marxa pacífica". "És aberrant. Amb aquesta reacció el règim demostra que no es vol obrir i que rebutja la democratització de la societat", ha assegurat el director d'aquesta institució. El 22 de gener es va organitzar una altra manifestació, però no va arribar a tenir lloc perquè la policia la va impedir.

Una revolta a Algèria podria tenir implicacions per a l'economia mundial, ja que és un dels principals exportadors de gas i petroli del món. Molts analistes asseguren, però, que una revolució és poc probable que es produeixi, perquè el govern utilitzarà la seva riquesa energètica -i, de retruc, la seva influència- per resoldre qualsevol "discrepància". La situació d'Egipte i Algèria és ben diferent, ja que, per exemple, el règim algerià controla estrictament la informació que surt del país, i no hi ha imatges en directe ni permet l'entrada d'enviats de mitjans internacionals. A més a més, no hi ha una frontera clara entre el partit oficial, el govern i l'exèrcit, tots tres formen el règim i, aparentment, no hi ha divisions. L'oposició, en canvi, es presenta dispersa i enemistada.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut