Madrid

Enel compra un 10% d'Endesa i reobre la pugna per adquirir l'elèctrica espanyola

El grup italià Enel ha confirmat aquest dimarts a la nit que ha ordenat al banc suís UBS la compra d'un 10% del capital d'Endesa a un preu de 39 euros per acció. Això és un preu 25 cèntims superior al que ofereix E.ON en la seva opa, de manera que l'alemanya es veu forçada a millorar-ne el preu si vol que prosperi. Enel ha desembutxacat més de 4.100 milions d'euros, que segons fonts borsàries s'han pagat mitjançant fons d'inversió d'alt risc. L'elèctrica italiana, un 30% de la qual pertany a la República, ha argumentat que amb aquesta operació pretén reforçar la seva posició dins el mercat energètic europeu.

Actualitzat

La Comissió Nacional del Mercat de Valors ha suspès la cotització d'Endesa a la borsa fins que Enel no ofereixi més informació sobre la compra de les accions. Els títols de l'elèctrica espanyola han acabat la sessió d'aquest dimarts a un preu de 38,12 euros, fet que suposa una caiguda del 0,88%.

L'objectiu d'Enel podria ser anar incrementant la seva participació a Endesa fins a convertir-se'n en un accionista rellevant i poder participar en la junta general extraordinària prevista pel 20 de març. El percentatge límit que l'obliga a presentar una oferta pública d'adquisició és el 24,9% dels títols.

Una altra hipòtesi és que Acciona, el primer accionista d'Endesa, hagi buscat l'entrada d'aquesta altra companyia per evitar que E.ON es quedi amb tot el "pastís" i el seu projecte per a Endesa pugui tirar endavant.

L'operació s'ha fet pública una setmana després de la cimera hispanoitaliana d'Eivissa, on el president espanyol va apostar per aliances empresarials "el màxim d'amistoses possible". De fet, segons publica avui el diari econòmic "Negocio", Zapatero es va reunir el dia 16 a La Moncloa amb diversos empresaris per estudiar l'opa d'E.ON. Entre aquests, hi havia el president d’Acciona, José Manuel Entrecanales, i el de Sacyr, Luis del Rivero. El rotatiu diu que Zapatero els va explicar que el govern italià estava disposat a liberalitzar el mercat energètic del país a canvi que l'executiu espanyol donés suport a l'entrada d'Enel a Endesa o a una altra empresa energètica espanyola.

I no només això, sinó que el ministre d'Indústria, Joan Clos, que també va ser present en aquesta reunió, ha arribat a dir aquest dimarts en una entrevista radiofònica que E.ON ho tenia complicat per arribar a tenir el control d'Endesa davant la fermesa dels accionistes.

Aquests, però, hauran de parlar d'aquí a tres setmanes en una junta que els experimentats, com ara el president de Repsol, Antoni Brufau, preveuen molt difícil. Mentrestant, Endesa continua buscant que els accionistes assisteixin a la junta; els pagarà una prima per fer-ho, però extrema fins a límits mai vistos la documentació que han d'aportar els que ho vulguin fer.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut