Barcelona

Endesa veu massa cara i poc útil la nova llei de qualitat elèctrica

Endesa i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya rebutgen la nova llei de qualitat elèctrica, que s'està tramitant al Parlament i es va promoure arran de l'apagada del juliol passat a Barcelona. La companyia elèctrica ha xifrat en 3.500 milions d'euros el cost d'aplicar la llei, una quantitat elevada que, segons Endesa, no compensa els beneficis que reportarà la norma. En una compareixença al Parlament per opinar sobre la llei, tant Endesa com el Col·legi d'Enginyers l'han considerat massa detallista, han demanat que es negociï qui en pagarà el cost i han afirmat que el període de dos anys d'adaptació que preveu la llei és massa curt.

Actualitzat

El president del consell assessor d'Endesa, Anton Costas, ha estat contundent: "Té un cost elevat en termes econòmics, i en canvi el benefici en termes de qualitat serà baix". L'elèctrica espanyola ha considerat que el projecte de llei és "innecessàriament minuciós" i, a més, "oblida la xarxa d'alta tensió del mateix subministrament" i pot "entrar en conflicte" amb el decret que està elaborant la Comissió Nacional de l'Energia sobre aquest àmbit.

Per evitar que tornés a haver-hi una apagada com la del juliol, la Generalitat va promoure la nova llei, que té com a aspectes més destacats que tots els abonats han d'estar alimentats per almenys dues subestacions elèctriques i que s'ha de mallar més la xarxa elèctrica. De fet, l'informe de la Comissió Nacional de l'Energia sobre l'apagada en va fer responsable tant Endesa com Red Eléctrica, per les deficiències de la xarxa catalana.

Endesa, però, reclama que no s'obligui tots els clients de Catalunya a estar enllaçats amb dues subestacions elèctriques, sinó que sigui obligatori només "per al 90% dels clients de zona urbana". Tampoc està d'acord amb unificar les tensions, sinó que "cal fer-ho en funció de la vida de la xarxa".

També el vicesecretari del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Manel Nicolás, ha criticat "l'excessiu detallisme tècnic" del projecte i ha advertit que "cal veure qui paga" les noves mesures. Al mateix temps, la Cambra de Comerç de Barcelona tem que el cost de la llei acabi repercutint en els empresaris i, finalment, en els consumidors.

CiU s'ha afegit a les crítiques contra el projecte, que ha qualificat d'"intervencionista", mentre que el PSC l'ha defensat i ha alertat que "serà molt difícil explicar a la ciutadania que, quan es parla de grans operacions financeres, no hi ha diners per a una millora evident del servei elèctric a Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut