Imatge del rodet de turbina cedit per Endesa a l'Escola Politècnica Superior de la UdL. Imatge del 2 de desembre del 2016. (Horitzontal)
Imatge del rodet de turbina cedit per Endesa a l'Escola Politècnica Superior de la UdL. Imatge del 2 de desembre del 2016. (Horitzontal)

Endesa cedeix una turbina hidràulica a la UdL per commemorar el 25è aniversari de l'Escola Politècnica Superior

ACN Lleida.-La Fundació Endesa ha cedit a la Universitat de Lleida (UdL) una turbina hidràulica com a peça commemorativa de la celebració del 25è aniversari de l'Escola Politècnica Superior (EPS) que s'inicia aquest divendres. La peça, que estarà exposada a l'entrada de l'edifici de l'EPS, al campus de Cappont, ha estat escollida com a símbol de la importància de la enginyeria en transformacions socials i econòmiques, tals com el desenvolupament de la generació hidroelèctrica. La turbina forma part del patrimoni tecnològic del fons històric de la companyia, i prové de la Unitat de Producció Hidràulica (UPH) Ebre Pirineus, d'Endesa Generació. En concret, la peça que es pot veure davant l'edifici de l'EPS de la UdL és només una part de la turbina i el seu element més significatiu, el rodet, que consisteix en una roda envoltada de culleres en el seu perímetre, dissenyades per ser accionades per l'impacte de l'aigua.

Es tracta d'una turbina hidràulica de tipus Pelton, de primer quart de segle, i procedent d'una de les centrals hidroelèctriques del Pirineu lleidatà. De fet, es traca només del rodet de la turbina, que consisteix en una roda envoltada de culleres en el seu perímetre, dissenyades per ser accionades per l'impacte de l'aigua. Les culleres fan girar la roda, la qual fa rotar el seu eix posant en marxa el procés de generació hidroelèctrica. El rodet cedit, que té un diàmetre de 110 cm i un pes de 900 kg, ha estat adequat i restaurat per la pròpia Universitat de Lleida. Aquesta turbina és un símbol de l'evolució històrica del sector energètic a Lleida, al qual va lligada una evolució econòmica i social, essent un testimoni dels seus orígens. L'aprofitament de la riquesa del territori amb la construcció de centrals hidroelèctriques, a inicis del segle XX, va suposar un impuls definitiu per al procés d'electrificació de Catalunya, que va accelerar el ja iniciat procés de revolució industrial. A més de permetre el creixement i la transformació econòmica del país, la construcció de centrals hidroelèctriques va tenir un primer impacte directe en el territori on s'assentaven, el qual van transformar, també, a nivell social, cultural i demogràfic. L'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida ha triat aquesta peça com a símbol per al seu 25è aniversari. Aquest divendres a la tarda celebrarà els actes commemoratius de l'efemèride, un dels quals serà la inauguració de la peça cedida per la Fundació Endesa. A través del seu fons històric, la Companyia treballa per a la preservació i dinamització del patrimoni històric industrial. És per això que Endesa estableix col·laboracions amb altres entitats per promoure la divulgació del patrimoni industrial, com en aquest cas, mitjançant la commemoració dels 25 anys de l'Escola Politècnica Superior de la UdL.

Anar al contingut