Cap de Creus

En vuit anys hi tornarà a haver foques monjo al cap de Creus

Al cap de Creus hi tornarà a haver foques monjo. N'hi havia hagut històricament, però van desaparèixer fa 30 anys. Ara s'estan preparant les condicions perquè s'hi puguin tornar a establir, però el primer animal no hi arribarà, com a mínim, fins d'aquí a vuit anys.

Actualitzat

Al cap de Creu en portaran quinze exemplars des de Mauritània, on encara es conserva aquesta espècie, i es tancarà la cala perquè puguin viure-hi i criar-hi sense perills. El projecte encara està en una fase inicial i la foca no tornarà a Catalunya fins al 2014. Ara, s'està treballant amb els pescadors de Mauritània perquè respectin i cuidin aquests animals. L'amenaça de l'home -sobretot dels pescadors que les mataven perquè se'ls menjaven el peix i els trencaven les xarxes- les va fer amagar dins les coves i, a Catalunya, va arribar a extingir-les.

Els últims exemplars que en quedaven a Catalunya es van veure fa trenta anys. Actualment, a tot el Mediterrani només en queden cinc-centes. Viuen a Grècia, Turquia, el nord d'Àfrica, a l'antic Sàhara Espanyol i Madeira. Les que hi havia a Gibraltar també van desaparèixer ara fa vint anys.

Després de la cala Jugadora, es vol que aquest animal visqui lliurement al cap de Creus. També es repoblaran les illes Canàries, al cap de Gata, a Almeria i a Cabrera, a les Balears.

Anar al contingut