Cotxe amb mànec de la gasolinera
Els carburants han influït en l'augment de l'IPC

En un any, el gasoil ha pujat un 17% i encara ho farà més

L'augment dels carburants, una de les claus de la pujada de l'IPC el mes de juny

RedaccióActualitzat

L'augment de l'IPC, un 0,3% aquest mes de juny, es deu bàsicament a l'encariment dels carburants, la fruita i l'electricitat. A Catalunya, la taxa interanual se situa en el 2,4% i a Espanya en el 2,3%. Aquest és el nivell mes alt des d'abril del 2017, quan va ser del 2,6%.

Que els carburants estan entre els principals responsables ho deu haver notat tothom que tingui vehicle a motor. Al juny del 2017, un litre de gasolina costava 1,18 euros. Ara costa 1,33 euros, cosa que significa un augment del 12% en un any.

Per al gasoil, la pujada ha estat superior, del 17%. Ha passat de 1,05 euros per litre fa un any a 1,23 aquest mes de juny.

I encara pot pujar més. Aquestes són les intencions del govern espanyol, que vol apujar els impostos que recapta el dièsel per equiparar-los amb els la gasolina.

Aquest divendres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat que la pujada serà "progressiva". També ha afirmat que qualsevol regulació exclourà "expressament" transportistes professionals i autònoms.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha afegit que l'equiparació entre el dièsel i la gasolina "no incidirà" sobre els comptes de resultats de les petites i mitjanes empreses o dels autònoms ni d'aquells sectors que puguin ser "vulnerables" en el desenvolupament de la seva activitat.

Montero ha relacionat aquestes mesures amb l'impacte dels motors dièsel en el medi ambient i la salut:

"És un camí que cal recórrer progressivament per eliminar pràctiques que puguin ser contaminants amb el medi ambient o nocives per a la salut, com ja han fet ajuntaments de grans ciutats amb les limitacions al trànsit".

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribero, va afirmar aquest dimecres, en el Congrés de Diputats, que "el dièsel té els dies comptats".


Notícia relacionada: El dièsel no és moda: per primer cop es matriculen més vehicles de gasolina

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut