Jerusalem

En plena crisi del president d'Israel, el govern aprova la creació d'un sistema polític presidencialista

El govern d'Israel està decidit a canviar el sistema polític vigent per un altre de presidencialista. Això significa que el president del país, que ara té una funció simbòlica, passaria a ser el cap d'estat i de govern i, previsiblement, l'escolliria directament la ciutadania. La iniciativa ha rebut aquest diumenge el vistiplau del Consell de Ministres i coincideix amb la crisi pels escàndols que envolten el president actual, Moshe Katzav, acusat d'haver violat dues dones, haver-ne assetjat deu més i d'haver dut a terme escoltes il·legals. Després de l'aprovació del Consell de Ministres, ara la reforma política encara ha d'obtenir el vot favorable de la Knesset o Parlament.

Actualitzat

La reforma política ha quedat aprovada amb dotze vots a favor, onze en contra i una abstenció. Es tracta d'una iniciativa del partit ultradretà Israel és la Nostra Llar, que pròximament es podria incorporar a l'executiu que presideix Ehud Olmert.

Actualment, Israel és una democràcia parlamentària integrada pels poders legislatiu, executiu i judicial. Aquests poders estan representats a la presidència, el Parlament, el govern, el poder judicial i l'assessor jurídic de l'estat. Si prosperen els canvis, el president d'Israel ja no es limitarà només a simbolitzar la unitat dels israelians i a firmar indults i penes, sinó que podrà assumir les responsabilitats d'un cap de govern.

Anar al contingut