Barcelona

"Principi d'acord" entre CDC i ERC per una llista liderada per la societat civil, però amb Mas i Junqueras

Nova reunió dels partits i les entitats independentistes en què Convergència i Esquerra exposaran el "principi d'acord" a què van arribar per la llista del 27-S i que no inclou la CUP, que se'n va desmarcar

RedaccióActualitzat

"Principi d'acord" entre Convergència Democràtica i Esquerra Republicana de cara a les eleccions al Parlament del 27 de setembre. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, Convergència i Esquerra donaran suport a una candidatura encapçalada per persones de la societat civil, oberta als partits, i en què Artur Mas i Oriol Junqueras ocuparien posicions per ser elegits diputats.

La CUP no anirà en aquesta llista conjunta. Però la seva candidatura sumarà per a la independència i no farà campanya contra la llista cívica amb Mas i Junqueras. La CUP vol lluitar pel vot d'esquerres en front de la coalició entre Podem, Iniciativa i Procés Constituent.

Així, doncs, l'acord consistiria en dues candidatures independentistes en les eleccions del 27-S: una formada per CDC, ERC i la societat civil i una segona de la CUP.

El coordinador general de CDC, Josep Rull, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han comparegut per separat davant dels mitjans de comunicació prop de les onze de la nit per fer públic el resultat d'una reunió que havia començat a les dues del migdia. Convergència i Esquerra apunten que el principi d'acord és complet i ha de ser el pas definitiu cap a la independència.

Rull ha expressat "confiança, optimisme i esperança" d'arribar a "l'acord definitiu" en les properes hores i ha afirmat que les bases d'aquest acord "són molt, molt sòlides". Pel coordinador general de CDC, els comicis del 27-S seran "un excel·lent instrument per tal que aquest poble, si vol, pugui fer un pas definitiu cap a la independència".

Per la seva banda, Junqueras ha explicat que els republicans se senten "esperançats" i "raonablement satisfets" després de l'acord d'aquest dilluns. El president d'Esquerra ha dit que l'objectiu del principi d'acord és "garantir que guanyarem el plebiscit del 27 de setembre, i farem la independència de Catalunya". Tot i això, destacava que encara queden serrels pendents.

Tot plegat és el resultat d'una reunió de tres hores entre el president Mas i els màxims responsables de Convergència i d'Esquerra, precedida d'una altra en què van participar tots els partits i entitats independentistes, per tant també la CUP, Demòcrates de Catalunya i Moviment d'Esquerres, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Aquest dimarts es tornaran a reunir a partir de dos quarts de cinc de la tarda, per acabar de tancar el pacte. En cas que es concreti aquest acord, els òrgans de direcció de CDC i ERC l'hauran de ratificar en els propers dies.

Reunió maratoniana

A les dues de la tarda va començar la reunió. A més del president de la Generalitat, Artur Mas, al Palau de la Generalitat hi havia el conseller de la Presidència, Francesc Homs; el coordinador general de CDC, Josep Rull; el president d'ERC, Oriol Junqueras; la secretària general republicana, Marta Rovira; i el diputat de la CUP David Fernàndez, que va anar a la reunió acompanyat de dos assessors.

A partir de quarts de cinc de la tarda es van afegir a la cimera els dirigents de Moviment d'Esquerres (MES) Magda Casamitjana i Pere Almeda. Més tard també hi va entrar l'exdirigent d'Unió Democràtica Antoni Castellà, un dels impulsors de la formació Demòcrates de Catalunya, que es va presentar aquest diumenge.

Les entitats qualifiquen la cimera d'"enormement positiva"

A la sortida, el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha dit que la cita ha estat "enormement positiva" i "plena d'aportacions". Sànchez, que ha destacat el "to constructiu" de la reunió, ha explicat que els partits continuen "aprofundint" en la possibilitat d'una candidatura conjunta. El president de l'ANC s'ha mostrat convençut que, "en els propers dies", compareixeran conjuntament per anunciar "acords definitius".

La representació de la CUP a la cimera també ha abandonat la trobada a mitja tarda per reunir-se amb el seu secretariat. En un comunicat, la CUP explica que ha participat en la cimera "fent aportacions de forma sincera, transparent i positiva en el marc d'un debat honest".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut