Lloret de Mar

En llibertat el secretari i l'interventor de Lloret de Mar, investigats per suposades adjudicacions irregulars

La Guàrdia Civil ha escorcollat l'ajuntament durant vuit hores buscant informació sobre contractes del consistori pel servei de recollida d'escombraries, el beneficiari dels quals és un empresari pròxim a CDC

RedaccióActualitzat

Agents de la comandància de Girona de la Guàrdia Civil han entrat a l'Ajuntament de Lloret de Mar per buscar informació sobre suposades adjudicacions irregulars. En concret, l'operació està relacionada amb la contractació del servei de recollida d'escombraries a GBI serveis, una empresa vinculada a un empresari pròxim a l'antiga Convergència. 

En l'operació han detingut el secretari i l'interventor de l'ajuntament, encara que tots dos han quedat en llibertat a l'espera de declarar davant del jutge com a investigats el 21 d'aquest mes. Diversos mitjans de comunicació han estat avisats de l'operació per facilitar-ne el cobriment informatiu.

L'operació, que han anomenat Tro, està dirigida pel jutjat d'instrucció número 2 de Blanes, en una investigació que està sota secret de sumari i que es va engegar arran d'una denúncia presentada per la Fiscalia a principis de març per possibles delictes de prevaricació, suborn, malversació de diners públics i tràfic d'influències, entre d'altres.

L'advocada del secretari ha assegurat que totes les contractacions s'han fet legalment i ha defensat la innocència dels detinguts: "Sembla que la cosa va a més gran escala, ells en són els danys colaterals". 

L'operació, a més de la detenció del secretari i l'interventor, ha comportat escorcolls a quatre llocs diferents, que s'han allargat durant vuit hores, i l'embargament dels comptes corrents i dels immobles propietat del grup d'empreses GBI Serveis.

Un grup empresarial relacionat amb la fundació Catdem

Són contractes a favor d'aquest grup d'empreses per valor superior als 30 milions d'euros, i s'haurien signat el 2011, quan l'alcalde de la localitat encara era Xavier Crespo. Aquests contractes s'han mantingut vigents fins ara, amb el consistori encara governat per CDC.

Aquest grup empresarial hauria donat 550.000 euros en tres anys a la fundació Catdem, de CDC. Els investigadors estableixen una relació directa entre els contractes i les donacions. Els registres inclouen l'ajuntament, la seu del grup empresarial i el domicili del propietari, Gustavo Buesa, a la urbanització la Montgoda, al mateix Lloret. Buesa, que ha presenciat durant sis hores els registres del seu domicili i de la seva de la seva empresa, passarà la nit als calabossos i declararà aquest dijous a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. 

 

Peça derivada del cas Clotilde

La investigació sobre les suposades irregularitats que han portat a l'operació d'aquest dimecres deriva del cas Clotilde, pel qual l'exalcalde de Lloret i exdiputat al Parlament per CiU, Xavier Crespo, va ser condemnat a nou anys i mig d'inhabilitació per exercir càrrecs públics.

En aquest judici es va considerar provat que Crespo va acceptar regals d'una xarxa mafiosa d'origen rus, liderada per Andrei Petrov, a canvi de d'afavorir-lo en un projecte urbanístic. En la instrucció d'aquest cas s'haurien trobat indicis que l'adjudicació del servei d'escombraries, feta de manera urgent al final del mandat de Crespo com a alcalde, podria haver estat irregular.

També un centre de tractament de residus

Els contractes de l'Ajuntament de Lloret amb GBI Serveis, per valor de 10 milions d'euros anuals, inclouen la recollida d'escombraries i la gestió de les deixalles i els abocadors. A aquest grup empresarial també se li va adjudicar la construcció d'un centre de tractament de residus municipals per un valor total de 44 milions d'euros, que va pagar l'Agència Catalana de Residus.

Aquesta infraestructura es va posar en marxa el 2014, després que els consells comarcals veïns en contractessin el servei per poder fer-ne servir tota la capacitat. Els escorcolls d'aquest dimecres també busquen informació sobre aquesta adjudicació.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut