Obertura d'una nova gran font de lava en el con secundari del Cumbre Vieja (EFE/Ángel Medina G.)

Volcà de La Palma: un nou col·lapse parcial del con obre una gran font de lava

El Cumbre Vieja entra en la sisena setmana d'erupció amb un augment de l'activitat i la sismicitat

Juli Rodés AlmerActualitzat

Actualització de la notícia: EN DIRECTE | S'enfonsa sobre ell mateix el con del volcà de La Palma, encara molt actiu

El volcà de l'illa canària de La Palma ha entrat aquest diumenge en la sisena setmana d'activitat ininterrompuda.

Trenta-cinc dies després d'entrar en erupció, lluny d'apaivagar-se, el Cumbre Vieja sembla agafar forces cada dia que passa: "Estem en el moment de més activitat", ha valorat David Calvo, portaveu de l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan).

Detall de la lava que flueix de la nova gran font oberta en el con secundari del Cumbre Vieja (EFE/Ángel Medina G.)

Fruit d'aquesta activitat volcànica incessant -que porta associada activitat sísmica-, aquest dilluns al matí s'ha produït un nou enfonsament parcial del con volcànic, que ha deixat al descobert una nova font de lava, segons ha informat l'Involcan.


S'afegeix a les dues fissures que s'han obert durant el cap de setmana en el lateral del con, i a la nova boca del volcà.

I a la tarda, cap a les 5, hi ha hagut un segon enfonsament al con volcànic, més petit que el del matí, però que ha incrementat la quantitat de lava que ha baixat pendent avall:


El volcà emet més lava, i també més gasos. Ja ha arribat a les 50.000 tones de diòxid de sofre, quantitat que Calvo ha dit que és "un disbarat".


Més terratrèmols

Pel que fa a la sismicitat, durant la nit de diumenge a dilluns s'han registrat més de noranta terratrèmols, per bé que cap ha superat la magnitud 3,7, lluny del de 4,9 que hi va haver dissabte, el més fort fins ara.

L'últim informe publicat pel Departament de Seguretat Nacional (DNS) espanyol, d'aquest dilluns al matí, constata, de fet, un augment de la sismicitat intermèdia i profunda, "amb elevació de les magnituds en la zona intermèdia".

El cel de l'illa de La Palma, aquest dimenge a la nit (EFE/Miguel Calero)

El Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ja fa dies que adverteix que hi pot haver terretrèmols de major intensitat, que podrien arribar a causar danys de certa consideració en edificacions.

La major part de l'activitat sísmica continua concentrant-se sota els municipis de Fuencaliente i Villa de Mazo.


Deu colades

Ara mateix, el Cumbre Vieja té cinc focus d'emissió i genera deu colades, l'última de les quals apareguda dissabte arran de la nova boca oberta. És la que està situada més al sud, a tocar d'una de les primeres llengües de lava que es van formar, i avança cap al nucli de Corazoncillo, en el barri de Las Manchas, per una zona que fins ara s'havia salvat de la lava.

També podria amenaçar el cementiri de Las Manchas, al municipi de Los Llanos de Aridane.

De moment, però, aquesta colada número 10 "es troba aturada", segons ha explicat Miguel Ángel Morcuende, director tècnic del Pevolca.


Nous incendis

Si avança, l'opció menys perjudicial seria que en comptes de fer-ho pel seu compte, envaint terreny verge, s'incorporés a la denominada colada primigènia, o número 1, que Morcuende ha explicat que està començant a rebre "bastanta aportació" de lava, procedent "de l'última deformació del con" volcànic.

Això està generant nous incendis. Han començat a cremar, per exemple, cases que fins ara s'havien salvat del foc.

La colada número 7 s'ha empassat parcialment La Laguna (Jordi Ribó)

Els científics també monitorizen de prop dues colades que també estan rebent noves aportacions de lava: la colada 4, que està per sobre la muntanya de Todoque, i la número 7, a La Laguna, que es troba "molt més a prop del mar".

Ara mateix està aturada, però el fet de rebre aportacions per la part posterior fa preveure que tard o d'hora acabarà arribant al mar.


Un perímetre "brutal"

L'últim informe del DNS també detalla que les colades "mantenen la càrrega de lava amb una aportació de flux que discorre per tubs làvics" que les alimenten.

Parla d'un "vessament làvic del sud i als forats que s'han omplert a les zones intermèdies".

Calvo ha explicat que algunes colades s'han eixamplat tant que delimiten un perímetre "brutal" de gairebé 3 quilòmetres que fan "una mica de zona de seguretat" al voltant de l'activitat làvica.

Aquest mapa comparatiu publicat pel Cabildo de La Palma permet veure l'abans i el després de la progressió de la lava del Cumbre Vieja.


Millor qualitat de l'aire

Com ja va passar la setmana passada, l'acabament de l'episodi d'aire subsaharià, que permet millorar la concentració de partícules fines, ha propiciat una millora de la qualitat de l'aire a La Palma, afavorida també per la inversió tèrmica per sobre dels 1.500 metres d'altura, que afavoreix la dispersió de gasos.

Plomall de gasos i cendra generat per l'erupció volcànica a La Palma, aquest dilluns(Involcan)

El DNS també constata que la direcció sud-oest de la columna de cendres i sofre que emergeix del volcà permet el bon funcionament dels aeroports canaris.


Més de 900 hectàrees afectades

Després de cinc setmanes d'erupció, l'activitat volcànica del Cumbre Vieja ja afecta 901 hectàrees, segons l'últim recompte, i 2.146 edificacions, la majoria de les quals són habitatges.


Aquesta imatge generada a partir del programa Copernicus de la Unió Europea, d'observació de la Terra, permet veure l'evolució de la lava sobre La Palma des del dia que va començar l'erupció.

 

ARXIVAT A:
Les Canàries La PalmaVolcà Cumbre Vieja
Anar al contingut