Nou protocol covid: quan es faran tests i qui haurà de fer quarantena

Els positius sense símptomes no n'hauran de fer, i la prioritat serà evitar que el virus arribi a les persones vulnerables, sobretot a hospitals i residències

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest dilluns, 28 de maig, les persones que hagin donat positiu de coronavirus però no tinguin símptomes no hauran de fer quarantena, i Salut ha detallat aquest divendres com funcionaran els protocols.

Ho han explicat aquest matí en roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el subdirector de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut, Jacobo Mendioroz.

Amb els nous protocols, les persones positives sense símptomes o que siguin lleus no hauran de fer quarantena, però hauran de seguir mesures de protecció.


Objectiu: protegir les persones vulnerables

L'objectiu d'aquestes mesures és prevenir la infecció de les persones vulnerables, i per això els positius hi hauran d'evitar el contacte, i tampoc no hauran de participar en esdeveniments multitudinaris:


Tests a les persones amb símptomes

En canvi, les persones que tinguin símptomes de covid-19 hauran de fer-se proves, sobretot si són de col·lectius vulnerables, és a dir, si tenen més de 60 anys o estan en tractament immunodepressor.

En aquest col·lectiu també s'hi inclou els treballadors dels àmbits on hi ha persones vulnerables, principalment hospitals i residències de gent gran.

També es faran les proves a les persones que hagin d'ingressar en centres hospitalaris, i també a les que vinguin de països on hi hagi variants noves del virus.

A les residències de Catalunya hi han mort gairebé 9.500 persones, durant la pandèmia (ACN/Albert Segura Lorrio)
El jardí de la residència de gent gran Feixa Llarga de l'Hospitalet, en una imatge d'arxiu (ACN)

Tests repetits diversos dies

Als centres hospitalaris i a les residències es faran tests d'antígens a les persones amb símptomes durant diversos dies si donen negatiu, sobretot si estan vacunades.

El motiu és que s'ha vist que les persones vacunades i infectades no donen positiu el primer dia, perquè el sistema immunitari es defensa del virus i els tests d'antígens triguen dies a detectar-lo.


Aïllaments de 5 dies

En aquests casos, Salut recomana fer aïllaments de 5 dies i anar repetint els tests d'antígens fins que surtin negatius, i no estirar els aïllaments més enllà dels 10 dies.

Pel que fa als professionals de la salut que tinguin símptomes o donin positiu, no hauran de fer aïllament, però sí que no aniran a treballar per no posar en risc persones vulnerables.


Les baixes laborals les decideix el metge

Aquests casos seran els únics per als quals els tests d'autodiagnòstic continuaran sent suficients per obtenir baixes laborals. Per a la resta de la població, això ja no serà així.

En aquest sentit la secretària de Salut Pública ha explicat que ara les baixes només es podran aconseguir per decisió del metge:

"Si necessites la baixa perquè amb els símptomes que tens no pots anar a treballar, llavors contactes amb el teu sistema sanitari, que et fa una valoració clínica i que et farà la baixa lligada a la clínica."

"Llavors les proves diagnòstiques que es fan als centres sanitaris són les que serveixen per dir que el cas és un cas confirmat, les d'autodiagnòstic ja no serveixen per confirmar aquest cas."

Decisió de la Comissió de Salut Pública

Va ser aquest dimarts que la Comissió de Salut Pública, en què prenen decisions el govern espanyol i les comunitats autònomes, va decidir abandonar les quarantenes per als positius sense símptomes.

Sí que hauran de seguir una sèrie de mesures preventives, com evitar el contacte amb les persones vulnerables, i també fer servir la mascareta de manera rigorosa.

L'actualització de l'Estratègia de Vigilància i Control davant la covid-19 també preveu que, en els àmbits vulnerables, com poden ser els centres sanitaris assistencials o sociosanitaris, es podran aplicar mesures específiques d'aïllament i control.

És un pas més en l'estratègia de gestionar els casos de covid d'una manera similar als de la grip, anunciada a mitjans de gener, però que ja es va dir que no s'aplicaria fins que passés la sisena onada.

La novena planta de l'Hospital del Mar, de Malalties Infeccioses, on la majoria de pacients estan ingressats per covid-19
La novena planta de l'Hospital del Mar, on hi ha pacients ingressats per covid-19, en una imatge d'arxiu (ACN/Laura Fíguls)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut