El fiscal del cas Palau: "La bandera justificava qualsevol abús amb la cartera"

Emilio Sánchez Ulled comença les conclusions afirmant que la confessió dels acusats ha reforçat les proves reunides durant la instrucció

RedaccióActualitzat

El fiscal del cas Palau, Emilio Sánchez Ulled, ha començat aquest dilluns l'exposició de les seves conclusions. En la seva intervenció final, el fiscal no basa la demanda de condemna en la confessió dels acusats, sinó que diu que les declaracions d'aquests han permès reforçar les proves de la instrucció.

A més, ha assegurat que l'espoli del cas Palau no s'entendria sense la posició de Fèlix Millet en la societat barcelonina. A banda, també s'ha referit als famosos 9 milions d'euros que no s'ha sabut d'on provenien i que, segons ha afirmat, d'alguna manera estarien totalment o parcialment vinculats als pagaments de Ferrovial a Convergència Democràtica de Catalunya, CDC:

"Des de fa anys tothom a esquinçar-se les vestidures. Però les vestidures s'haurien d'haver esquinçat moltíssim abans. Ha quedat palesa la prepotència de molta gent que es creia intocable."

"Aquí hi ha un cercle sociopolític molt determinat, senyories, amb una dinàmica satisfeta, complaent, on sembla, i em veig obligat a dir-ho, i és trist també, que la bandera justifica gairebé qualsevol abús amb la cartera."

"És el patètic paper que han fet els organismes de control en tot aquest assumpte. Repeteixo: patètic. Hem tingut, senyories, durant anys, respecte d'un ens públic, una intervenció pública que no ha estat capaç de veure res."

"Aquesta facturació per empreses pantalla, a més d'una falsedat, és simplement una apropiació indeguda de fons. Diguin-ne bonus o diguin-ne botí, que també comença per B."

 

♦ El fiscal del 9N i el cas Palau, Sánchez Ulled, representant espanyol a Brussel·les

 

Les xifres del Palau de la Música

En la sessió d'aquest dilluns, el fiscal ha fet un repàs de les principals xifres de diners que van moure de manera il·lícita els responsables del Palau: un total de gairebé 23 milions i mig d'euros, dels quals més de 700.000 van servir per pagar en negre a col·laboradors de la institució.

De la resta, 22.731.000 euros, Millet se n'hauria quedat més de 7 milions; Jordi Montull, 1.300.000, i 3.700.000 haurien anat a parar a CDC en forma de comissions il·lícites. Aquestes xifres deixen una resta de més de 9 milions que ningú sap on van anar a parar.

Xecs al portador de fins a 300.000 euros

Segons Sánchez Ulled, Millet i Montull van fer servir sobretot el mètode d'enviar persones a cobrar diners en metàl·lic a diverses entitats bancàries a canvi de xecs al portador, diners que després es guardaven a la caixa de seguretat de Millet.

El fiscal s'ha mostrat "estupefacte" del "grau d'indolència" dels responsables de les entitats bancàries per no haver registrat qui cobrava aquests xecs, que en alguns casos arribaven als 300.000 euros:

"Aquestes retirades a un director de sucursal mitjanament instruït havien de semblar-li sospitoses."

"No és una gracieta, és que hi hauria pogut haver embussos a Via Laietana de conserges creuant-se, fent efectius xecs per finestreta, que és tremend."

En les obres a les cases particulars de Millet i Montull es van gastar 3.300.000 euros, que es van facturar com a realitzades al Palau. A més, tots dos es van gastar més de mig milió d'euros en viatges a llocs exòtics amb les seva famílies, com Dubai, el Caire o les Maldives.

Millet també es va gastar 164.000 euros a compte del Palau en els casaments de les seves filles. Tot això a banda dels "bonus", els diners extres que periòdicament i regularment es quedaven tots dos "perquè jo ho valc", ha dit el fiscal.

Sánchez Ulled ha estat l'únic protagonista de la sessió d'aquest dilluns en el judici pel cas Palau, i en la sessió següent, aquest dimarts, ho continuarà sent, amb la continuació de l'exposició de les seves conclusions. Està previst que dediqui aquesta segona sessió a exposar el paper de Ferrovial i de CDC en el cas.

ARXIVAT A:
Cas Palau
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut