Cases envoltades de lava del volcà de La Palma (Reuters/Emilio Morenatti)

Vols suspesos per la cendra i més evacuats a La Palma amb un volcà més explosiu

Les cendres de Cumbre Vieja arriben a l'illa de La Gomera i el comitè científic recomana l'ús de mascaretes quirúrgiques

Actualitzat

S'ha fet més explosiva l'erupció volcànica que va començar diumenge a La Palma i arriba més lluny el material piroclàstic i les cendres que surten del volcà.

Per aquest motiu, s'ha ordenat l'evacuació de la població que quedava als barris de Tajuya, Tacande de Arriba i Tacande de Abajo.

Podeu seguir en directe l'erupció en aquesta finestra:

L'erupció està formant un núvol que arriba a una altura de 3 quilòmetres. Fins ara, la lava ha cobert 190 hectàrees i ha destruït més de 400 edificacions.

L'Institut Vulcanològic de Canàries ha informat també de noves boques al volcà.


Cendres a La Gomera

Des d'aquest pla d'emergències, han informat que a l'illa de La Gomera hi han arribat cendres fines del volcà.

Davant de l'arribada de cendres a les altres illes, el comitè científic recomana l'ús de màscares quirúrgiques, així com la neteja de terrats en què s'acumulin gruixos de cendres.

S'ha descartat que hi pugui haver pluja àcida a la península i les Balears, i s'ha considerat "molt poc probable" a l'arxipèlag canari.


Vols cancel·lats

Les companyies aèries Iberia, Binter, Canaryfly i Vueling han cancel·lat una trentena de vols amb les illes canàries de la Palma i La Gomera davant el perill que pugui ocasionar per a la navegació el núvol de cendra generada per l'erupció del volcà. Un dels vols de Vueling tenia connexió amb Barcelona.   

Fonts d'Aena han explicat que tant l'aeroport de la Palma com el de la Gomera estan operatius "en aquests moments" i la decisió de volar o cancel·lar les operacions correspon a les aerolínies.


Zona catastròfica

El govern espanyol declararà zona catastròfica l'illa de La Palma al Consell de Ministres de dimarts que ve, segons ha anunciat el president Pedro Sánchez en una compareixença, en la qual també ha explicat que treballen amb les autoritats locals en un pla per reconstruir l'illa.

Entre les mesures previstes hi ha facilitar habitatges a les persones que han perdut la residència habitual per la lava del volcà, ajudar-les a comprar els estris necessaris que hagin perdut, reprendre el transport o garantir el regadiu.

L'erupció del volcà de La Palma ha arruïnat una bona part del conreu del plàtan. L'illa és la segona productora d'aquesta fruita.

A banda, Sánchez també ha anunciat que la pròxima conferència de presidents que s'ha de fer al desembre serà a La Palma, com a mostra de suport a l'illa.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
Anar al contingut