Sáenz de Santamaría: "No hi ha hagut referèndum"

El govern espanyol diu que "l'absoluta irresponsabilitat de la Generalitat l'ha hagut de suplir els cossos i forces de seguretat de l'Estat"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol dona per mort, un cop més, el referèndum de l'1 d'octubre. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha comparegut a La Moncloa i ha fet una breu declaració referint-se al referèndum sempre en passat:

"No hi ha hagut referèndum, ni aparença de tal."

Sáenz de Santamaría ha comparegut poc abans de dos quarts de tres del migdia. La vicepresidenta s'ha referit a l'1-O com "una vergonya democràtica" sense "cap aval".

"Ni cens autoritzat, ni meses legalment constituïdes, ni locals acreditats, ni sindicatura que avalés una mínima neutralitat del procés."

El govern espanyol demana que aturi el referèndum, al qual s'ha referit com a "farsa".

"Està a les seves mans acabar amb aquesta situació, que no porta res bo."

La "professionalitat de la policia"

Diu que la Generalitat s'ha comportat amb una "irresponsabilitat absoluta" i ha criticat la decisió de permetre el cens universal una hora abans de la votació. Diu que davant d'aquesta situació, la policia ha hagut d'actuar.

"L'absoluta irresponsabilitat de la Generalitat l'han hagut de suplir els cossos i forces de seguretat de l'Estat. Han complert les ordres de la justícia, han actuat amb professionalitat i de manera proporcional i proporcionada. L'objectiu de les actuacions no han estat les persones, sinó el material electoral. Han buscat sempre protegir els drets i les llibertats."

Sáenz de Santamaría ha reconegut la tasca de la policia. Diu que estan fent un "esforç terrible" per fer complir la llei amb proporcionalitat.

Assegura, a més, que el dispositiu policial ha respost les peticions de suport que els ha dirigit el cos dels Mossos d'Esquadra, una afirmació que contradiu el que assegura el govern.

Nens, avis i funcionaris i periodistes

La vicepresidenta del govern espanyol diu que la Generalitat ha decidit tirar endavant malgrat tot i tothom:

"Malgrat la il·legalitat constatada i les nombroses resolucions judicials, van voler seguir endavant i van decidir mobilitzar els seus partidaris per imposar les seves pretensions, fent servir nens i persones grans."

Soraya Sánez de Santamaría ha acusat la Generalitat d'intentar trencar "segles de convivència".

"Alcaldes, regidors, funcionaris, periodistes, ciutadans van denunciar els mètodes antidemocràtics dels que eren víctimes."

Puigdemont, Junqueras i Forcadell, responsables

Preguntada sobre el paper dels Mossos, la vicepresidenta espanyola ha assenyalat directament al president de la Generalitat, el vicepresident i la presidenta del Parlament com a responsables de tot el que ha passat.

"La democràcia espanyola no funciona així. Fa molt de temps que ens vam lliurar d'una dictadura i d'un senyor que deia que la seva paraula és llei."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut