El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha lamentat que Aragonès no acceptés les "renúncies" de Junts
El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha lamentat que Aragonès no acceptés les "renúncies" de Junts

Junts lamenta que ERC no hagi fet "cap gest" i deixa el futur del govern en mans dels afiliats

Jordi Turull anuncia que comunicarà als afiliats quina és la seva posició abans de la consulta del 6 i el 7 d'octubre

Actualitzat

El futur del govern de la Generalitat està en mans dels 6.465 militants de Junts cridats a participar en la consulta d'aquest dijous i divendres. El secretari general de la formació, Jordi Turull, ha comparegut en roda de premsa hores després que l'executiva de Junts aprovés la pregunta que farà als afiliats.

Amb un to de decepció, Turull ha lamentat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha acceptat cap de les "renúncies" que ha fet la formació per intentar arribar a un acord que salvi la continuïtat del govern.

Turull ha començat fent un repàs de les vicissituds que ha viscut el govern de la Generalitat des que, el 29 d'agost, Junts va alertar que l'acord de govern no s'estava complint.

Mentre anava desgranant les propostes de Junts a Esquerra, ha insistit en diverses ocasions que la posició del partit en la crisi de govern ha estat sempre de "voluntat d'arreglar-ho" i "refer les confiances". En canvi, ha lamentat que els republicans no han fet "cap gest" per arribar a un acord.

En aquest sentit, ha apuntat que la formació ha fet en els darrers dies diverses propostes per trobar una sortida a la crisi, però no han estat acceptades per Esquerra. "No hem rebut cap contraproposta", ha lamentat.

Turull no ha tancat del tot la porta a un possible acord d'última hora amb Esquerra si hi ha alguna "novetat extraordinària". Tot i això, ha reconegut que aquesta opció, ara per ara, "no està prevista":

"Nosaltres, i jo personalment, cada vegada que el president de la Generalitat em truqui per parlar hi seré. Això ho sap."

Turull, durant la roda de premsa d'aquest dilluns a la tarda
Turull, durant la roda de premsa d'aquest dilluns a la tarda (Europa Press/David Zorrakino)

La decisió, en mans dels afiliats

La pregunta que Junts farà als 6.465 afiliats amb dret a vot a la consulta (els que tenen més de sis mesos de militància) és:

"Vols que Junts continuï formant part de l'actual govern de la Generalitat de Catalunya?"

A més, hi ha un preàmbul que fa referència a les propostes fetes "per garantir el compliment" de l'acord de govern i que, fins ara, "no han estat acceptades per ERC":

Turull ha dit que no volia "anticipar pantalles" i que, de moment, no faria explícit el seu posicionament, que farà públic als afiliats del partit. Els resultats provisionals es coneixeran el dia 7 i la sindicatura electoral proclamarà els definitius l'endemà, per si hi hagués alguna reclamació:

"Valorarem els resultats i serem conseqüents."

L'únic que ha dit sobre la consulta a la militància ha estat, amb un somriure: "només desitjo que no hi hagi un empat", en referència a l'assemblea de la CUP del desembre del 2015 sobre la investidura d'Artur Mas.

Laura Borràs, Jordi Turull i altres dirigents de Junts, arribant aquest dilluns a l'executiva
Laura Borràs, Jordi Turull i altres dirigents de Junts, arribant aquest dilluns a l'executiva (EFE/Toni Albir)

Vilagrà demana si "Junts vol ser govern o vol ser oposició"

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha desitjat que la consulta entre la militància de Junts serveixi per saber "si Junts vol ser govern o vol ser oposició".

En declaracions fetes després de la roda de premsa de Jordi Turull, Vilagrà ha afirmat que "és important veure quin compromís té Junts per Catalunya amb aquest govern".

Vilagrà ha assenyalat que vol que Junts es quedi al govern perquè hi hagi un executiu "fort, que treballi per al conjunt de la ciutadania" i deixar enrere el "soroll" que fa que la feina del govern sovint "quedi tapada".

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en declaracions als mitjans
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en declaracions als mitjans (ACN/Sara Escalera)

La qüestió de confiança que desencadena la crisi

Des que Junts va plantejar, al debat de política general, que el president de la Generalitat se sotmetés a una qüestió de confiança, els esdeveniments s'han precipitat.

La proposta expressada al ple per Albert Batet no només no va agradar els seus socis de govern, ERC, sinó que va provocar una contundent resposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va anunciar la destitució del vicepresident Jordi Puigneró pel que va qualificar de "pèrdua de confiança".

Jordi Puigneró i Pere Aragonès, al Parlament durant la primera jornada del debat de política general
Jordi Puigneró i Pere Aragonès, al Parlament durant la primera jornada del debat de política general (ACN/Job Vermeulen)

A partir d'aquí, hores de debat al sí de Junts sobre com reaccionar a la destitució i si sortir o mantenir-se al govern de coalició.

Aquest diumenge, a última hora, Junts feia arribar les seves condicions a Esquerra, on ja no hi havia la restitució de Puigneró, però sí els altres punts ja exposats divendres: que el Consell per la República -que presideix Carles Puigdemont- dirigeixi l'espai de coordinació estratègica independentista, que hi hagi coordinació entre les forces independentistes a Madrid i que la taula de diàleg només abordi l'amnistia i l'autodeterminació.

Però per Esquerra, tots aquests punts de l'acord d'investidura ja s'estan complint i, per tant, Aragonès continua rebutjant la proposta de Junts.

Ara la decisió la tenen les bases del partit, els més de 6.000 militants de Junts que votaran en una consulta, aquest dijous i divendres, si volen que el partit continuï formant part del govern o bé sortir-ne.

 

ARXIVAT A:
JxCatJordi TurullLaura BorràsCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut