Xavier Domènech, la nit electoral
Xavier Domènech, la nit electoral
Madrid

En Comú Podem proposa Xavier Domènech per presidir el Congrés

RedaccióActualitzat

En Comú Podem ha proposat la seva candidatura a la presidència del Congrés dels Diputats, amb Xavier Domenech com a candidat.

En un comunicat, la coalició explica que la proposta pretén assegurar, conjuntament amb el PSOE, una majoria d'esquerres a la mesa del Congrés. Al mateix temps, vol visualitzar i simbolitzar l'arribada a la cambra baixa de les noves forces del canvi, que aposten per la renovació i el compromís amb una nova realitat oberta a la plurinacionalitat:

"Seria un clar missatge de compromís amb una nova realitat que s'ha d'obrir plenament a l'acceptació de la plurinacionalitat."

En Comú Podem ha fet arribar la proposta a Convergència i Esquerra Republicana, com a representants de la realitat catalana al Congrés.

"Entenem que aquesta pot ser una candidatura de consens, atès que és l'única manera d'aconseguir una majoria del canvi a la taula."

Picabaralla a Twitter

L'anunci ha provocat una picabaralla a Twitter entre els diputats d'Esquerra Joan Tardà i Gabriel Rufián amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el mateix Xavier Domènech.

Pactes per la mesa

Aquest dimarts es constitueixen les Corts amb l'horitzó de la possible investidura de Rajoy el 2 i 3 d'agost. Des del PP es mostren oberts a negociar reformes i millores a partir del document presentat a totes les forces. Amb l'abstenció de Ciutadans garantida en segona votació, el PP intentarà forçar que el partit d'Albert Rivera acabi votant "sí" a Rajoy.

Algunes fonts parlen que, a canvi, els populars acceptarien algunes iniciatives del partit taronja i li podrien proposar que presidís el Congrés; de fet, als passadissos de la cambra, ja ha sonat el nom del diputat de Ciutadans Ignacio Prendes.

Amb aquesta maniobra, Rajoy vol cedir tota la pressió al PSOE, de manera que es crearia la disjuntiva que, o Sánchez facilita un govern del PP, o hi hauria terceres eleccions al novembre.

El PSOE, que en cap moment ha dit que volgués formar una alternativa d'esquerres, es manté expectant.

Anar al contingut