Ramsés Martí, expert en seguretat aquàtica, durant el curs que ha fet a pares i nens per evitar ofegaments
Ramsés Martí, expert en seguretat aquàtica, durant el curs que ha fet a pares i nens per evitar ofegaments
Barcelona

"En 27 segons un nen es pot ofegar": per evitar-ho cal una vigilància constant

La Fundació CET10 torna a engegar la campanya "Cap nen s'ofega" per explicar com han d'actuar a dins de l'aigua famílies, nens i monitors de lleure

RedaccióActualitzat

Comença la temporada d'estiu i cal extremar les precaucions a la platja i a la piscina, per evitar els accidents a l'aigua.

Des de començament d'any, 175 persones han mort ofegades. D' aquestes, 11 eren menors d'edat, dos dels quals catalans.

 

Tots dos casos han passat fa molt poc. Un és el tràgic accident a la piscina de Ripoll en què una nena de 4 anys va perdre la vida.

L'altre va passar aquest dijous: un nen de 10 anys va morir ofegat en un estany de les Hortes de Santa Eugènia, a Girona, on s'havia ficat sense saber nedar i, malauradament, sense cap mena de vigilància.

Aquesta és una de les principals causes dels ofegaments. Les dades són prou eloqüents: el 96% de totes les morts registrades fins al maig van passar en espais on no hi havia cap supervisor.

En aquest context, la Fundació CET10 torna a engegar, per tercer any consecutiu, la campanya "Cap nen s'ofega", una jornada per explicar a través de jocs i tallers com han d'actuar a dins de l'aigua famílies, nens i monitors de lleure.

Vigilància constant dels adults

Per evitar que cap nen s'ofegui és imprescindible una vigilància constant dels adults responsables, encara que el nen sàpiga nedar.

Perquè, tal com explica Ramsés Martí, expert en seguretat aquàtica, explica que un nen es pot ofegar molt ràpidament:

"En 27 segons un nen es pot ofegar. O en menys temps. Un nen que cau a l'aigua i respira fort s'ofegarà en qüestió de poc temps."

Els experts també aconsellen treure el nen de l'aigua ràpidament, comprovar si està conscient i si respira, i, si cal, fer-li els primers auxilis mentre arriben els serveis mèdics. També cal estar atents quan a un nen li ha entrat aigua als pulmons.

"Tots els nens que acaben tossint aigua i els canvia el color de la pell s'han de portar al metge perquè els doni un cop d'ull i comprovi que l'aigua no interfereixi en la respiració."

També cal tenir clares normes de seguretat, com no córrer a prop de la piscina, no entrar de cop a l'aigua i controlar segons quins jocs per evitar contusions o desmais.

La recomanació més repetida, però, és que els adults que acompanyen els nens han d'extremar la vigilància. I més tenint en compte que la normativa que afecta monitors o socorristes no és clara i depèn del tipus d'instal·lacions i de les activitats que s'hi fan.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut