Meduses a la platja d'Empuriabrava
Meduses a la platja d'Empuriabrava
Empuriabrava

Empuriabrava prohibeix el bany per la presència de meduses

La Creu Roja ha atès 56 persones per picades

RedaccióActualitzat

Un banc de meduses ha obligat a prohibir el bany aquesta tarda a la platja d'Empuriabrava, a l'Alt Empordà. Només aquest dissabte, els socorristes de la Creu Roja han arribat a fer 56 assistències a banyistes que han patit picades en aquesta platja.

Al matí, a Empuriabrava ja hi onejava la bandera groga. Però aquesta tarda, veient que el nombre de picades de medusa no parava de créixer, els socorristes han hissat la bandera vermella.

Lluitar contra les meduses

Fa 30 anys que el nombre de meduses no para de créixer al Mediterrani. Més de deu mil persones van patir, l'any passat, una picada de medusa.

Normalment, les conseqüències no són greus, però un 5% dels casos van necessitar atenció mèdica. Actualment no existeix cap antídot, ni tampoc consens, sobre quin és el millor tractament, més enllà del simptomàtic.

Ara comença un estudi pioner per buscar tractaments personalitzats per a les picades de cada tipus de medusa i per saber per què hi ha persones que tenen una sobrereacció.

Hi col·laboren investigadors ambientals que crearan models per poder preveure on hi haurà més meduses. De moment, el que ja saben és que, a Catalunya, les meduses hi fan estades curtes.

Segons Josep Maria Gili, investigador de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a la costa catalana, allà on apareguin meduses no ho faran més de 15 dies durant l'estiu en tongades que mai superaran els tres dies seguits.

Socorristes de més de 100 punts de la costa catalana col·laboraran amb el CSIC en la recerca aportant dades de les incidències.

Anar al contingut