Londres

Empitjora l'estat de salut d'Aleksandr Litvinenko, l'exespia rus presumptament enverinat

L'estat de salut de l'exespia rus presumptament enverinat a principis de mes a Londres ha empitjorat molt, segons l'hospital londinenc on està ingressat en estat molt greu Aleksandr Litvinenko. Scotland Yard continua investigant el cas, però de moment tant l'autoria com la substància tòxica utilitzada són una incògnita. En un primer moment s'havia dit que l'havien enverinat amb tal·li, utilitzat en els raticides, però els serveis mèdics ara ho creuen "improbable". Pel que fa a les sospites de qui hauria enverinat Litvinenko, molt crític amb el govern rus, continuen apuntant especialment en direcció al Kremlin i els seus serveis secrets, l'antiga KGB.

Actualitzat

L'estat de salut de l'espia rus s'ha deteriorat molt en els últimes hores, segons ha informat el portaveu del University College de Londres, on continua ingressat a la unitat de cures intensives.

Mentrestant, continua la investigació. De moment, tant l'autoria com la substància tòxica utilitzada continua sent una incògnita. La BBC assenyala que unes proves fetes a Litvinenko indicaven que aparentment va "ingerir objectes estranys", però per ara no se sap si això li ha provocat la caiguda del cabell i el deteriorament del sistema immunològic. En qualsevol cas, fonts de l'hospital no han volgut fer cap comentari sobre aquesta informació i s'han limitat a dir que continuen les investigacions.

En el primer moment de la investigació es va creure que havien enverinat l'exespia amb tal·li, utilitzat en els raticides, però els serveis mèdics van dir dimarts que ho creien "improbable". Així doncs, els especialistes han obert noves possibilitats i altres vies d'exploració, tot i que reconeixen que és probable que mai s'acabi de saber del tot la causa del deteriorament de la salut de Litvinenko. En qualsevol cas, diversos experts encara no han descartat que l'hagin enverinat amb tal·li, inodor, incolor i insípid, capaç de provocar la mort amb un sol gram.

Segons mitjans britànics, Litvinenko, un exagent del Servei Federal de Seguretat refugiat al Regne Unit des del 2000, té custòdia policial a l'hospital. L'exespia rus va emmalaltir després que el dia 1 es va reunir en secret en un restaurant japonès a Londres amb Mario Scaramella, un professor universitari italià amb una bona agenda de contactes en el món de l'espionatge.

Pel que fa a les sospites de qui hauria enverinat Litvinenko, molt crític amb el govern rus, continuen apuntant especialment en direcció al Kremlin i els seus serveis secrets, l'antiga KGB.

Anar al contingut