Espinàs saluda el públic durant l'homenatge a l'Ateneu Barcelonès (ACN)
Espinàs saluda el públic durant l'homenatge a l'Ateneu Barcelonès (ACN)
Barcelona

Emotiu homenatge a Espinàs a l'Ateneu Barcelonès: "Soc aquell que encara viu"

El món de la cultura homenatja el prolífic escriptor i degà dels articulistes, que té 91 anys

RedaccióActualitzat

Josep Maria Espinàs ha estat el protagonista d'un acte d'homenatge a l'Ateneu Barcelonès, en què ha rebut elogis de diverses personalitats. L'escriptor i periodista, de 91 anys, ha fet gala de la seva particular ironia i sentit de l'humor i ha afirmat que, a aquestes alçades, encara "no sap qui és".

Espinàs s'ha definit com una persona "vulgar, molt anàrquica, poc segura i gens recomanable" que ha arribat als 91 anys "sense tenir creences literàries":

"En el resum de la meva vida només em surten tòpics, no em surt res interessant per a un lector. He tingut molta sort de conèixer gent que ha intentat comprendre'm i m'ha ajudat a entendre'm i a ser conscient que existeixo i que faig l'ofici que m'agrada fer des dels 14 anys."

Autor de més de 90 llibres i milers d'articles -fa 42 anys que n'escriu un de diari- s'ha presentat com un "poliescriptor" que "no s'ha planificat mai", sinó que s'ha trobat fent coses "encara que no havia previst fer coses". I s'ha remès al present per constatar:

"Ara podria dir que soc aquell que encara viu. No és una mala definició. És molt objectiva. Em sembla que no la pot discutir ningú".

Sobre Catalunya, el degà dels articulistes catalans ha assegurat que està "al costat de tota la gent que intenta que Catalunya tingui allò que ha de tenir, sense espatllar-ho, construint, i que vosaltres, jo no, ho pugueu veure".

 

 

L'escriptor del present

En una sala d'actes plena a vessar, el crític literari Xavier Pla i el filòsof Xavier Antich han glossat la figura de l'escriptor, de qui han destacat la seva modèstia, optimisme vital i capacitat d'ironia.

Pla ha destacat que Espinàs no cau en la nostàlgia, sinó que "dona una joia de viure als seus textos literaris":

"Com a escriptor s'alimenta del present i diu que fa temps que es troba en temps afegit."

Antich ha destacat que una altra bona definició sobre ell és que és "qui no es jubila mai de res".

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha lloat la figura de l'escriptor de l'Olivetti, i n'ha destacat que s'ha bastat en el "presentisme" i no pas en la fabulació.

 

 

Entre les obres de la prolífica carrera d'Espinàs hi ha "El teu nom és Olga", "El meu ofici", "Temps afegit" i diversos volums de "A peu per...". La seva obra li ha valgut nombrosos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Va ser un dels fundadors de la Nova Cançó i és autor de l'himne del Barça.

ARXIVAT A:
Literatura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut