Crònica de la Marta Carnicé

Emotiu concert a l'Auditori per homenatjar les víctimes de l'exili

L'Auditori de Barcelona ha acollit un emotiu homenatge per aquells milers de republicans que van haver de marxar després de la Guerra Civil l'any 39. Es tracta del concert "Música per a l'exili" que, sota la direcció musical de Pau Guillamet, "Guillamino", i Manuel Garcia, va reunir artistes de tot l'estat: Maria del Mar Bonet (Balears), Kepa Junkera (Euskadi), Sílvia Pérez i Refree (Catalunya), Eliseo Parra (Castella i Lleó), Uxia (Galícia) i Javier Ruibal (Andalusia). Tots ells van posar veu i música a la poesia de Joan Oliver, Pablo Neruda, Víctor Jara o Lluís Llach, entre d'altres.

Actualitzat
L'1 d'abril de 1939 es donava per acabada la Guerra Civil a l'estat espanyol, però les tropes d'ocupació franquista ja havien ocupat tot el territori català dos mesos abans. Una ocupació que va fer que a principis de febrer unes 460.000 persones creuessin la frontera amb França. Ara, just quan es compleixen 70 anys del final de la guerra, el Memorial Democràtic de la Generalitat, en col·laboració amb l'Auditori de Barcelona, ha volgut fer un homenatge per aquells milers de republicans que van haver de patir la pèrdua del seu país fugint del franquisme i la repressió. Es tracta del concert "Música per a l'exili" que va acollir un Auditori ple a vessar.

Guillamino i Manuel GarciaSota la direcció musical de Pau Guillamet, "Guillamino", i el xilè Manuel Garcia, el concert homenatge va reunir artistes de tot l'estat: Maria del Mar Bonet, Kepa Junkera, Sílvia Pérez, Refree, Eliseo Parra, Uxia i Javier Ruibal, que van interpretar cançons de pèrdua, enyorança i de l'exili.

Abans de començar pròpiament el recital, un commogut Enric Majó que recordava la poesia de Salvador Espriu, presentava el testimoni de dues persones que van haver de marxar de Catalunya i viure l'exili en la pròpia pell un cop acabada la guerra. Núria Pi i Sunyer, filla de Carles Pi i Sunyer, polític, poeta i assagista, que va ser alcalde de Barcelona i conseller de Cultura i Ensenyament sota la presidència de Lluís Companys, va haver de marxar de jove i va passar 36 anys a l'exili. Amb imatges de fons de l'exili republicà l'any 39, Pi i Sunyer va fer un breu recorregut pel seu exili i va destacar la necessitat que es facin llibres i actes d'aquest tipus per mantenir la memòria històrica.

Sebastià Piera i Enric MajóPer la seva banda, Sebastià Piera, lluitador antifranquista, es va haver d'exiliar a França en acabar la guerra i va fer la Segona Guerra Mundial a les files de l'exèrcit roig. Després de tornar a Catalunya per continuar la lluita contra el règim franquista, va ser detingut i torturat. Va haver de tornar a fugir a França, des d'on va ser deportat a Còrsega, on encara hi viu. Sebastià Piera va fer un repàs de la història política espanyola que va desencadenar en la fatal Guerra Civil i va explicar el seu exili: "Quan pujàvem pels Pirineus estàvem plens de nostàlgia i tristesa i, des de la carena, veiem una Catalunya fosca i enfonsada, mentre que a l'altra banda, véiem que a França, hi havia vida". Emocionat va explicar el seu pas pels camps de refugiats, la seva lluita amb l'exèrcit d'alliberament i va recordar el nom de destacats republicans símbols de la lluita i la resistència, com els germans Josep i Conrad Miravet. Piera encara tenia moltes coses a explicar quan va haver de posar punt final al seu discurs. Un espontani va cridar: "estem en deute amb ell" i va provocar una gran ovació de la sala fins que Piera es va asseure a la seva cadira.

GuillaminoI ja era l'hora del recital. Guillamino en donava el tret de sortida amb una genial versió de "País petit", de Lluís Llach, en què els músics s'anaven incorporant de mica en mica fent un fantàstic tot. Manuel García, se sumava a Guillamino, a "Exilio", i van fer un duet sensacional que va liderar el concert. Van interpretar també la genial "Delia", de Pablo Neruda així com "Bella i sola", "Cançó explícita", "Alçaré el crit" i "Romanç miserable", del extraodinari Pere Quart, qui sempre va fer una mirada cap enrere a la Catalunya perduda des de l'exili.

Refree i Sílvia RodríguezLa veu potent de Javier Ruibal interpretava un emocionant "El arado", de Víctor Jara, i "El náufrago del Sáhara" del seu propi repertori. Eliseo Parra, "L'Havanera", amb la lletra de Vicent Torrent, i "Tres Heridas", el corprenedor poema de Miguel Henández. Refree posava la seva singular veu i música del seu piano a "Puerto de los Cristianos". Després tocava la guitarra per fer una sensacional versió de "Corrandes de l'exili", de Pere Quart, amb la brillant veu de la intèrpret Sílvia Rodríguez. Kepa Junkera i el seu acordió interpretava, primer, una difícil de tocar Bihar Arte-Berhueta Señora Moça i després actuava amb Manuel García l'emocionant "Madrid 1937", de Pablo Neruda. Manuel García interpretava més tard amb Uxía una "Santiago de Chile", de Silvio Rodríguez. Uxía també va cantar "Unha noite na eira do trigo". Maria del Mar Bonet, acompanyada de Dani Espasa al piano, posava punt final a aquest concert homenatge amb "Epíleg", de Pere Quart, i "Carta a l'exili", d'Albert Garcia i Kristos Leontis. Abans, però, feia a una crida als milers de persones que van haver de viure l'exili i perquè siguem país d'acollida a tota aquella gent que ha hagut d'abandonar el seu país.

Maria del Mar BonetUna emocionant actuació que va provocar una gran ovació entre els assistents i que posava punt final aquest concert homenatge que recuperava el repertori de l' àlbum "Exili", de Guillamino i Manuel Garcia. Aquest àlbum, editat per Bankrobber, ja es va presentar a Santiago de Xile i Vic, però ara el Memorial Democràtic i l'Auditori van decidir recuperar el repertori amb més artistes arran dels 70 anys del final de la Guerra Civil.
Anar al contingut