Planta del cànnabis o marihuana
Planta del cànnabis o marihuana

Els metges britànics podran prescriure derivats del cànnabis a partir de la tardor

El govern ha canviat la llei a causa de la demanda d'alguns pares i de la pressió social

Xavier DuranActualitzat

Els metges britànics podran prescriure medecines amb derivats del cànnabis a partir de la tardor, segons ha anunciat el govern del Regne Unit.

El canvi en la llei que ho prohibia ha arribat després de la queixa de diversos pares perquè se'ls denegava l'ús d'oli de cànnabis per als seus fills. Dos dels casos que van impactar més en l'opinió pública van ser els de Billy Caldwell, de dotze anys, i Alfie Dingley, de sis, que tenen un tipus  d'epilèpsia que no té tractament. L'oli de cànnabis és, segons els seus pares, l'únic que els ajuda a pal·liar els efectes de la malaltia, però els va ser confiscat. I la petició de Karen Gray per poder proporcionar cànnabis al seu fill va rebre més de 240.000 signatures de suport.

Fruit d'aquests testimonis i de la pressió social, el govern britànic va anunciar a mitjans de juny que revisaria l'ús mèdic del cànnabis, anomenat també marihuana. Actualment, el cànnabis està classificat a la llista 1, com a substància considerada sense valor terapèutic i que no pot ser prescrita. Es pot fer servir per a recerca amb l'aurorització expressa del Home Office, equivalent al Ministeri de l'Interior. A partir de la tardor, estarà a la llista 2, cosa que permetrà la seva prescripció per part dels metges.

Sajid Javid, que ocupa el ministeri des de la dimissió, a finals d'abril, d'Amber Rudd, ha declarat que els casos relatats sobre nens malalts li van fer veure que "la nostra posició sobre productes medicinals relacionats amb el cànnabis no era satisfactòria".

Tot i així, segons diverses fonts, hi ha hagut divisions en el gabinet i la mateixa primera ministra, Theresa May, no volia anar tan lluny. En tot cas, Javid ha deixat clar que no és el primer pas "per legalitzar l'ús recreatiu del cànnabis".

Primer fàrmac autoritzat als Estats Units

A finals de juny, es va autoritzar als Estats Units, per primer cop, un fàrmac basat en el cànnabis. Es tracta de l'Epidiolex, una solució oral de cannabidiol -un dels components del cànnabis- indicada per a dos tipus rars i greus d'epilèpsia.

A Catalunya, diverses persones fan servir derivats del cànnabis per pal·liar els efectes de certes malalties. Tant aquests particulars com diversos metges han demanat una regulació d'aquestes substàncies per a l'ús mèdic.

Vídeo relacionat: Demanen la regulació del cànnabis per a usos medicinals

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCànnabis
Anar al contingut