Elsa Artadi no entrarà al nou govern de Pere Aragonès: "És una decisió coherent"

Era la candidata de Junts més ferma a ocupar la vicepresidència i la cartera d'Economia

Actualitzat

Elsa Artadi no serà finalment al govern de coalició presidit per Pere Aragonès, tal com han confirmat fonts de Junts. Segons ha avançat "La Vanguardia", Artadi ha comunicat al partit aquest dimecres que prefereix continuar la seva tasca liderant el grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona i que mantindrà l'acta de diputada obtinguda a les eleccions al Parlament del 14 de febrer.

Elsa Artadi era la candidata de Junts més ben posicionada a ocupar la vicepresidència del govern Aragonès. El seu nom sonava també per liderar la cartera d'Economia i gestionar l'arribada dels fons europeus de reconstrucció.


"No dic no al govern, dic sí a Barcelona" 

En una entrevista al programa Més 324, Artadi ha explicat que la decisió de no entrar al govern és "honesta, coherent i valenta" i que l'ha pres després de parlar amb Carles Puigdemont, Laura Borràs i Jordi Sànchez. No ho ha comentat, però, amb el candidat a la investidura: "amb Pere Aragonès no hi he parlat perquè mai havia parlat amb ell de la possibilitat d'entrar a govern", ha dit.

 

 

Artadi ha defensat l'acord a què han arribat Esquerra i Junts: "durant quatre mesos he estat lluitant perquè hi hagués un acord", ha insistit. La vicepresidenta de Junts ha remarcat que la decisió d'aquest dimecres "no és un 'no' al govern", sinó un "sí" al seu compromís amb l'Ajuntament de Barcelona:

"Em quedo a l'Ajuntament, al partit i al Parlament. Es trata d'un compromís sobretot amb la ciutadania i amb la meva paraula. Quan vaig presentar-me a l'Ajuntament de Barcelona vaig demanar que no em fessin tornar al govern al cap de dos anys."

La juntaire ha explicat que es tracta d'una decisió personal, però també de partit. "Hi ha una necessitat molt important de canviar l'actual govern de comuns i socialistes i de créixer a l'àrea metropolitana", ha dit.


Incertesa al govern de coalició

La renúncia d'Artadi afegeix encara més incertesa sobre qui integrarà el futur govern de la Generalitat. Entre els candidats de Junts per ocupar una conselleria hi ha els noms de Damià Calvet, Jordi Puigneró, Ramon Tremosa, Josep Rius, Miquel Sàmper o Josep Maria Argimon, tot i que a alguns se'ls assigna una cartera molt concreta (Argimon a Sanitat, per exemple) i és difícil que tinguin el pes polític que es preveia que tindria Artadi.

 

Artadi, arribant la setmana passada a Lledoners amb Josep Rius (EFE / Susanna Sáez)
Artadi arribant la setmana passada a Lledoners amb Josep Rius (EFE / Susanna Sáez)

 

Al llarg dels tres mesos de converses per a la formació de govern, Artadi ha estat una de les principals negociadores de Junts en les reunions amb els republicans.

De fet, l'exconsellera de Presidència i portaveu del govern en els primers mesos de la presidència de Quim Torra va ser una de les participants en les cimeres que es van fer a la presó de Lledoners a finals d'abril i principis de maig.

 

Artadi, presentant les novetats de La Grossa quan era directora general de Tributs i Jocs
Artadi presentant les novetats de La Grossa quan era directora general de Tributs i Jocs

 

Un dels noms forts de Junts

Nascuda a Barcelona el 1976, Elsa Artadi es va incorporar a la Generalitat durant el primer govern d'Artur Mas, l'any 2011, com a assessora de l'aleshores conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. El seu nom va començar a ser conegut quan era la directora general de Tributs i Jocs i va ser la impulsora del sorteig de La Grossa de Cap d'Any.

Va entrar en política després d'una carrera acadèmica que la va portar de la Universitat Pompeu Fabra fins a Harvard, on es va doctorar en Ciències Econòmiques. També va ser professora a Milà i Xangai i assessora del Banc Mundial.

L'any 2015 va assumir el càrrec de secretària d'Hisenda del Departament d'Economia, però, amb l'arribada de Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat, Artadi va passar a ocupar la direcció general de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat, i va esdevenir una persona de la màxima confiança del 130è president de la Generalitat.

 

Puigdemont, Torra i Artadi, en una reunió a Berlín el maig de 2018
Puigdemont, Torra i Artadi, en una reunió a Berlín el maig del 2018 (Europa Press)

 

En les eleccions al Parlament del 2017, va ser la directora de campanya de JxCat, que en aquells comicis va superar per sorpresa Esquerra Republicana i va quedar en segon lloc, darrere de Ciutadans. Durant l'impàs entre les eleccions i la investidura de Quim Torra, Artadi va ser una de les candidates que més va sonar com a presidenta de la Generalitat.

Després d'uns mesos en l'executiu de Quim Torra, Artadi va ser rellevada per Meritxell Budó i va presentar-se a la llista de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, encapçalada per Joaquim Forn. Amb la inhabilitació de l'exconseller d'Interior després del judici del procés, Artadi va passar a ser la cara visible dels nacionalistes al consistori.

 

Joaquim Forn i Elsa Artadi, en el ple de constitució de l'Ajuntament de Barcelona
Joaquim Forn i Elsa Artadi en el ple de constitució de l'Ajuntament de Barcelona (Europa Press / David Zorrakino)

 

El juliol de l'any passat, va ser una de les signants del manifest encapçalat per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez que anunciava la voluntat de convertir Junts per Catalunya en un nou partit, arraconant el PDeCAT.

En les primàries del partit de cara a les eleccions al Parlament del 14F, va ser la segona candidata més votada, darrere de Joan Canadell.

 

 

 

ARXIVAT A:
Elsa ArtadiPere AragonèsJuntsEleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut