Els Zapp, la família que fa 18 anys que viatja pel món en cotxe

Actualitzat

Són sis i fa 18 anys que viatgen pel món en cotxe. La Candelaria, el Herman i els seus quatre fills són els Zapp, una família argentina que es mou pel món amb un cotxe antic, un Graham Paige del 1928 amb l'interior adaptat.

La seva aventura va començar l'any 2000 amb ambicions més aviat modestes. El seu pla inicial era anar de l'Argentina a Alaska, tornar i tenir fills. Tenien estalvis per a sis mesos. Però descobrir món els va enganxar i van decidir allargar el viatge. I els fills van anar arribant.

"Els nostres fills han nascut un a Austràlia, un al Canadà, un als Estats Units i l'últim a l'Argentina", explica divertit el pare.


Les coses no sempre els han resultat fàcils. Les primeres dificultats van arribar només mig any després de començar el viatge, quan se'ls van acabar els estalvis i van haver d'empescar-se una forma d'aconseguir ingressos:

"Un desafiament important va ser quan ens vam quedar sense diners. Va ser a l'Amazònia. Havíem de fer alguna cosa i em vaig posar a pintar aquarel·la. Vaig haver d'aprendre'n i el meu marit va fer els marcs dels quadres, i vam començar a vendre coses que no havíem fet mai a la vida."

Per viatjar d'aquesta manera han après a prescindir de comoditats i a confiar en la bona voluntat de la gent que van coneixent pel camí.


De moment, no els ha faltat mai una llar. Han dormit en més de 2.500 cases de famílies que els ha ofert allotjament. Així és com han aconseguit recórrer més de 380.000 quilòmetres en el seu vell cotxe i en d'altres transports com el vaixell.


Durant aquest temps, la mare els ha fet de mestra. "Els nostres fills han creat un vincle fort gràcies al viatge. Es cuiden molt entre ells, no es barallen gairebé gens i per mi això és molt important, perquè un dia nosaltres faltarem i ells han de tenir aquesta relació, aquesta estima", diu la Candelaria.

"Som un equip. Per fer el viatge, aquesta classe de viatge, cal formar un equip", conclou el Herman.

Han recorregut els cinc continents: l'Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia, Oceania i Europa. Ara, després de visitar els destins més exòtics, arriben a la Gran Bretanya per primer cop des que van deixar l'Argentina.    

A Montauban-de-Bretagne els rebrà una família també argentina que coneix la seva història i que els ha seguit des de l'inici de l'aventura.

"És xulo, perquè quan llegeixes el seu llibre o els mires a Youtube descobreixes moltes coses. Però ara són aquí, i tots els detalls que no són al llibre ens els podran explicar i els podrem conèixer", diu l'Emiliano Petrozzino, que els acollirà a casa seva.

"La idea és passar temps junts amb ells. Ells es passen la vida a la carretera, i caminant. I aquí, a casa nostra, podran fer més com una família convencional", diu Veronia Petrozzino.


Per als Zapp, la conclusió després de tants anys junts a la carretera és que l'important són les experiències viscudes junts.

- Candelaria Zapp : "Si nosaltres hem pogut fer-ho, en aquest vell automòbil, sense diners, i durant 18 anys..."
- Herman Zapp: "I amb quatre fills! Sí, tothom pot fer-ho."
- Candelaria Zapp : "Tothom pot realitzar els seus somnis."

Anar al contingut